Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. novembra 2023.

Potres

Ob 21.21 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Cerkna, 43 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Cerknega, Idrije in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.03 je v zaselku Hrastje v naselju Šmarje v občini Ajdovščina sunek vetra poškodoval ostrešje gospodarskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Šmarje in GRC Ajdovščina, ki so sanirali poškodovano ostrešje objekta.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.56 se je v naselju Okroglo, občina Kamnik, pri delu v gozdu prevrnil traktor. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izpod traktorja rešili ukleščenega voznika in pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.07 sta na regionalni cesti v naselju Malence, občina Kostanjevica na Krki, trčili osebni vozili. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 16.15 je v Zgornjih Grušovljah občina Žalec osebno vozilo trčilo v ograjo mostu. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter v Savinjski Dolini so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcem NMP ter policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Kranj

Ob 13.32 sta na cesti Na Kresu v Železnikih trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.48 sta v krožnem križišču pred Supernovo na Vojkovi cesti v Novi Gorici trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije in nudili pomoč lažje poškodovani voznici osebnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.07 sta v križišču v naselju Bič pri uvozu na avtocesto, občina Trebnje, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Trebnje in Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri postavitvi vozila na cestišče. Reševalci NMP ZD Trebnje so na kraju dogodka oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.36 sta v ulici Perzonali v Prevaljah trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč poškodovani osebi, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter usmerjali promet. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so oskrbeli poškodovano osebo ter jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 20.40 so v Kurirčkovi ulici v Miklavžu na Dravskem polju zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so dimnik pregledali in požarno varovali lokacijo do izgoretja saj.

Izpostava Postojna

Ob 3.10 se je v Volaričevi ulici v Postojni kadilo iz peči. Gasilci PGD Postojna so na kraju pogasili ogenj v peči, prezračili stanovanje ter ga pregledali s termo kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 15.24 se je na Ljubljanski ulici v Novem mestu kadilo iz parkiranega tovornega železniškega vagona. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.05 je na Zdraviliški cesti v Laškem pred turističnim objektom zagorel koš za smeti. Pogasili so ga gasilci PGD Laško.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.15 je na Šegovi ulici v Novem mestu gorel komunalni zabojnik. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so ogenj pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.14 je na Trgu pohorskega bataljona v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, zagorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Loke so zabojnik pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 6.32 je v Trbojah, občina Šenčur, v stanovanjski hiši eksplodiral plin. Hiša se je delno porušila in zagorela. Dve nepoškodovani osebi, ki sta se nahajali v hiši, je iz ruševin rešil sin še pred prihodom gasilcev. Gasilci GARS Kranj, PGD Trboje, Prebačevo - Hrastje, Šenčur, Voklo, Voglje, Bitnje, Žabnica, Goriče, Mavčiče in Besnica so požar pogasili. S pomočjo mehanizacije so ruševine razkopali in odpeljali na deponijo, kjer so pogasili še goreče ostanke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.20 se je v Tepanju, občina Slovenske Konjice, v podjetju sprožil sistem za odkrivanje in javljanje požarov v prostoru kjer se nahaja agregat. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica so na kraju pregledali ter analizirali snov in ugotovili da se je sprostilo gasilno sredstvo iz sistema, ki pa je imelo močan vonj. Tekočino so posesali in očistili prostor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.53 so v naselju Gibna v občini Razkrižje gasilci PGD Ljutomer odstranili del pivnikov in čreves, ki so bili zaradi onesnaženja s kurilnim oljem nameščeni na reki Muri.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.47 je na Partizanski cesti v Žireh krajan pri obnovi gospodarskega poslopja naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta dve ročni bombi iz obdobja 2. svetovne vojne do uničenja primerno uskladiščila.

Ob 11.40 je v naselju Trnje, občina Škofja Loka občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljane sta dve tromblonski mini uničila na kraju najdbe. Lokacijo so zavarovali policisti PP Škofja Loka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.20 so na območju hriba Grmača v občini Miren-Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske, Dolenjske, Zahodnoštajerske, Vzhodnoštajerske in Gorenjske in Ljubljanske regije opravili detekcijo terena in pri tem odstranili 37 kosov NUS v skupni teži 137,28 kg. Najdbe so francoske, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.13 so v Bukovici, občina Renče-Vogrsko, pri zemeljskih delih našli NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.53 so na Poljani, občina Prevalje, med gradbenimi deli delavci naleteli na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije so odstranili minometno mino kalibra 81 mm iz obdobja 2. svetovne vojne in jo do uničenja odpeljali v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.47 so na Cesti Matije Gubca v Šoštanju gasilci PGE Velenje v prisotnosti policije, s tehničnim posegom vstopili v objekt in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 19.00 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala ter obvestili pristojni servis.

Izpostava Kranj

Ob 17.05 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.27 se je na gozdni poti v naselju Učak, občina Lukovica, voznik z osebnim vozilom zakopal v blato. Gasilci PGD Trojane so vozilo s tehničnim posegom izvlekli na prevozno cesto.

Ob 17.46 je v naselju Videm, občina Dobrepolje, v okvarjenem dvigalu v stanovanjski hiši obtičala invalidna oseba. Gasilci PGD Videm so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.37 so v naselju Negova, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Gornja Radgona ob prisotnosti policije in NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.31 je v Plavah, pri naselju Zagora, občina Kanal ob Soči, osebno vozilo obtičalo izven vozišča. Gasilci PGD Kanal so ga s tehničnim posegom izvlekli na vozišče.

Ob 19.08 je v Tovarniški ulici v Ajdovščini zaradi okvare vodovodne napeljave v stanovanjskem objektu iztekala voda v stanovanju. Gasilci GRC Ajdovščina so zaprli glavni dovod in s tem preprečili dodatno škodo na objektu.

Izpostava Postojna

Ob 9.59 so na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica s tehničnim posegom odstranili drog za zastavo, ki se je nagnil zaradi močne burje.

Izpostava Ptuj

Ob 8.24 so na Kerenčičevem trgu v Ormožu gasilci PGD Ormož ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo pretežno jasno, dopoldne bo nekaj koprenaste oblačnosti. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo čez dan oslabela ter proti večeru ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 9, na Primorskem do 15 °C.

V petek dopoldne bo pretežno jasno, le na severovzhodu bo nekaj oblačnosti. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne se bo od severa začelo oblačiti. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 6 do 13 °C. Zvečer in v noči na soboto bodo prehodno manjše krajevne padavine.

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, sprva bo ponekod v južni in vzhodni Sloveniji nekaj megle ali nizke oblačnosti. Čez dan bo možna kakšna manjša ploha. Zapihal bo severni veter, hladneje bo.

V noči na nedeljo bo precej jasno z mrzlim jutrom, v nedeljo čez dan pa bo spet bolj oblačno. Manjše padavine pričakujemo s ponedeljka na torek in v torek čez dan. Predvidoma jih bo padlo pod 10 mm.