Skoči do osrednje vsebine

Novembrski večer Sredi domovine: Natko Štiglić

Danes smo gostili novembrski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. S prelepimi zvoki svoje kitare je zbrane razvajal nadarjen kitarist, mladi raziskovalec in član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki Natko Štiglić. Pogovor z nadobudnim glasbenikom je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Natko Štiglić in Vesna Humar sedita, za njima plakat urada in zastavi.

Natko Štiglić in Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

V prijetnem pogovoru z državno sekretarko se je predstavil mlad nadobudni kitarist, ki ga je kot majhnega dečka navdušil flamenko in kitara, ki v vsej svoji virtuoznosti kraljuje v tem glasbenem žanru. Ker pa ga v življenju zanima marsikaj, se je odločil, da se vpiše še na magistrski študij kulturologije, kjer ga je še posebej pritegnilo raziskovanje manjšinskih tematik, s poudarkom na slovenski manjšini na Hrvaškem. S preučevanjem teh tem danes nadaljuje na doktorskem študiju diplomacije in kot mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja. Poudaril je, da ga je slovenstvo močno zaznamovalo. Nekoč učenec dopolnilnega pouka slovenskega jezika na Reki je med drugim danes tudi učitelj v tem istem programu.

Natko Štiglić je bil rojen leta 1997. Iz rodnih Selc pri Crikvenici na Hrvaškem, ga je pot najprej vodila na Reko, kjer je že kot srednješolec postal član Kulturno prosvetnega društva Bazovica. Z družino so bili vedno precej navezani na Slovenijo, ki so jo mnogokrat tudi obiskovali. Ljubezen do kitare ga je v študentskem obdobju tako pripeljala v Ljubljano, kjer je zaključil dodiplomski in magistrski študij na Akademiji za glasbo. Mlad nadobudni kitarist se lahko pohvali s številnimi uspehi, leta 2013 je osvojil 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju Enrico Mercatali v Gorici (Italija), isto leto tudi 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Dr. Jovan Jovičić v Novem Sadu (Srbija), leta 2014 je osvojil 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Porečki tirando v Poreču (Hrvaška). Z veseljem se je vedno odzval na povabila za nastope, tako je s svojo kitaro obogatil marsikatero prireditev doma in v tujini. V želji po novem znanju, se je vpisal še na magistrski študij kulturologije na Fakulteti za družbene vede, ki ga je lansko leto prav tako zaključil. Svojo izobraževalno pot v Ljubljani nadaljuje na doktorskem študiju mednarodnih odnosov in diplomacije, kot mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja. Še naprej je aktiven v društvu na Reki, kjer med drugim poučuje tudi slovenščino tamkajšnje najmlajše.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Pred nami je praznični december, naslednjemu zanimivemu in navdihujočemu ustvarjalcu bo mogoče prisluhniti v mesecu januarju prihodnjega leta.