Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2023

V Narodnem domu v Mariboru se je včeraj odvijal Nacionalni posvet mladinskega sektorja, ki je priložnost za razpravo o vseh aktualnih zadevah iz področja mladinskega dela in širše mladinskega sektorja Slovenije. Udeležilo se ga je več kot sto mladinskih delavcev in predstavnikov mladinskih organizacij iz vse Slovenije.

Uvodne nagovore so imeli župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič v vlogi gostitelja, soorganizatorica dogodka in direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Marja Guček in direktorica Urada RS za mladino mag. Tina Kosi. Slednja je poudarila, da so bili v letošnjem letu in bodo tudi v prihodnjem ključni napori urada usmerjeni v uresničevanje Akcijskega načrta Evropske agende mladinskega dela, v kateri zasledujemo dva ključna cilja, ki sta spodbujanje in razvoj kakovosti v mladinskem delu ter prepoznavanje in priznavanje mladinskega dela. Dodala je še, da se mladi danes doma in v Evropi soočajo s številnimi izzivi kot so prekarnost, socialna izključenost, diskriminacija, nizka raven politične participacije, v zadnjem času pa tudi duševne težave in druge stiske zaradi pandemije, vojn v ter podnebnih sprememb, kar negativno vpliva na duševni razvoj mladi:. »In prav zato je mladinsko delo, ki mladim dokazano pomaga reševati te izzive, izjemnega pomena, bolj kot kadarkoli doslej," je dejala in nadaljevala, da si kot družba želimo mladih, odgovornih, aktivnih posameznikov, ki imajo razvite lastnosti kot so empatija, tovarištvo, zavezništvo, prostovoljstvo, organiziranost, in vse to dobijo prav v mladinskih organizacijah, veliko bolj kot v okviru formalnega izobraževanja je še omenila.

Osrednji govornik na dogodku, pesnik, esejist, gledališki umetnik in dolgoletni kulturni in mladinski delavec Kristijan Koželj je spregovoril o svoji izkušnji dela z mladimi na področju kulture: »Umetnostna pedagogika ima, predvsem v delu, ki vključuje javni nastop, veliko blagodejnih vplivov na mlade, od strukturiranega preživljanja prostega časa, do ozaveščanja celega telesa in premagovanja treme ter sprejemanja napak. Umetnost je torej medij, ki mlade aktivno vpne v družbo in jih oboroži z orodji in kompetencami, da to družbo aktivno motrijo in jo, vsak v svojem okolju in na svoj način, spreminjajo na bolje.»

Po predstavi programa Erasmus+ Mladina in Evropska solidarnostna enota ter delavnicah na različne sektorske teme je sledil pogovor z ministrom za vzgojo in izobraževanje dr. Darjom Feldo o aktualnih izzivih mladinskega sektorja v prihodnjem obdobju in podelitev državnih priznanj  za izjemne dosežke. Minister dr. Felda je kot slavnostni govornik na podelitvi izpostavil: »Vsi projekti in posamezniki, ki jih danes tukaj občudujemo, naj nas navdajajo z veseljem in upanjem, da se kljub vsem težavam v družbi in še posebej med mladostniki kljub temu stvari premikajo na bolje. Z doseganjem vrhunskosti vsak na svojem področju to tudi dokazujete. Ne delujete zgolj v korist mladih posameznikov, ampak tudi v korist skupnosti, saj mlade spodbujate na njihovi  osebni in poklicni poti ter jih usmerjate v aktivne državljane.«

Posvet so letos  na pobudo in ob podpori urada za mladino organizirali Mreža MaMa, Mladinski kulturni center Maribor in Mestna občina Maribor