Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: EU države Sredozemlja morajo okrepiti glas za premirje, zaščito civilistov v Gazi

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila zasedanja zunanjih ministrov devetih sredozemskih držav članic EU (MED-9) v Madridu. Gre za prvo srečanje MED-9 na ravni zunanjih ministrov. Ministri so razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu in okrepljenem sodelovanju z državami Južnega sosedstva.
Ministrica Tanja Fajon in španski zunanji minister José Manuel Albares med rokovanjem

Ministrica Tanja Fajon in španski zunanji minister José Manuel Albares | Avtor: Nolsom Comunicación

1 / 3

Zunanji ministri držav MED-9 so razpravljali o ključnih vprašanjih, ki bodo tudi na dnevnem redu prihodnjih zasedanj Sveta za zunanje zadeve in Evropskega sveta. V razpravi o situaciji na Bližnjem vzhodu je ministrica Tanja Fajon ponovila slovensko stališče o nujnem premirju, zaščiti civilistov in zavezanosti rešitvi dveh držav, ki naj vodi v trajen mir. Ministrica je pozdravila dogovor o premirju in izpustitvi 50 talcev kot pomemben korak k iskanju mirne rešitve. Takoj, ko se nasilje konča, je politična rešitev, ki temelji na mirnem sobivanju Izraelcev in Palestincev, edino jamstvo za mir," je še poudarila ministrica.

Ministri so se v pogovorih osredotočili tudi na možnost, da bi države MED-9 koordinirale humanitarno pomoč za ljudem v Gazi. "Bližnji vzhod je naše neposredno sosedstvo, in MED-9 imamo lahko vidnejšo vlogo v skupnem pristopu EU do humanitarne krize v Gazi," je poudarila ministrica Fajon.

Pozornost so ministri namenili tudi Regionalnemu forumu zunanjih ministrov Unije za Sredozemlje, ki bo potekal 27. novembra 2023 v Barceloni. Srečanje bo namreč pomembna priložnost za razpravo o situaciji na Bližnjem vzhodu skupaj z državami sredozemske regije.

V razpravi o sodelovanju z državami Južnega sosedstva so ministri razpravljali o skupnih izzivih, s katerimi se soočajo sredozemske države: od podnebnih sprememb, migracij, energetske varnosti, prehranske varnosti. Ministrica je opozorila, da ne smemo pozabiti na mlade. "Sredozemlje je danes dom največji generaciji mladih v zgodovini, zato jih je potrebno podpreti," je poudarila ministrica in ob tem izpostavila vlogo Evro-sredozemske univerze – EMUNI, ki ima sedež v Sloveniji.

Ministri so se strinjali, da je treba nadaljevati s srečanji na ministrskih ravneh in da je potrebno zagotoviti zadostna evropska sredstva za sredozemsko regijo. To je strateškega pomena tudi za EU.

MED-9 je neformalna skupina sredozemskih držav članic Evropske unije, ki jo sestavljajo Španija, Ciper, Francija, Italija, Malta, Portugalska, Grčija, Hrvaška in Slovenija. Pri uresničevanju skupnih zavez za nadaljnjo konsolidacijo letos prvič potekajo tudi tematska ministrska zasedanja na področjih, kot so energetika, digitalno gospodarstvo, zadeve EU, ki služijo kot priprava na vrh in širijo področja sodelovanja. Letna srečanja predstavljajo pozitivno prakso in podlago za nadgraditev tega zagona ter nadaljnjo razširitev sodelovanja.