Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. novembra 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 5.40 so v naselju Brezovica pri Predgradu, občina Kočevje, gasilci PGD Predgrad nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Kočevje. Obolelo osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.18 je pri naselju Zavratec, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na cestišče, preprečili iztekanje motornih tekočin ter nudili pomoč policiji in prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sevnica, ki so poškodovanega nato oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v ZD Sevnica.

Ob 16.31 je na avtocestnem odseku Drnovo–Smednik, občina Krško, tovorno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in delavcem cestnega podjetja. Poškodovano osebo so reševalci NMP Krško na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Kranj

Ob 6.50 sta na Cesti Talcev v Škofji Loki trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu le-te do reševalnega vozila, odklopili akumulatorja, odmaknili vozilo in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 15.16 sta Kolodvorski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 je na cesti Grosuplje–Turjak, izven naselja Vrbičje, občina Grosuplje, osebno vozilo trčilo v skale in drevo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo stabilizirali in poškodovano voznico iznesli iz vozila. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 14.47 sta na cesti med Lenartom in Malno, občina Lenart, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.42 je na Cesti Prekomorskih brigad v Šempetru pri Novi Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in pregledali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 8.44 je na Cesti pod Slivnico v Cerknici osebno vozilo zapeljalo na strmo brežino. Gasilci PGD Cerknica so voznici pomagali iz vozila in nato s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 08.54 je v Zgornji Pristavi, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.31 so v naselju Ljubija, občina Mozirje, zagorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mozirje so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in ostrešje, očistili dimnik ter lastniku odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.17 je v Savljah v Ljubljani gorela vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili. Lopa je uničena.

Ob 20.22 je v Bistriški ulici v naselju Preserje pri Radomljah, občina Domžale, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Homec in CZR Domžale so pogasili požar, pregledali prostore s termo kamero, iznesli ožgan inventar in prezračili objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 12.22 je v naselju Grajena, občina Ptuj, zagorela lesena lopa v velikosti okoli štiri kvadratne metre. Požar so pogasili gasilci PGD Grajena. V požaru je ena oseba preminula.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 10.03 je na parkirišču nakupovalnega centra na Ptuju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 05.09 uri je v Travniški ulici na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, zagorelo skladišče odpadkov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Pragersko, Spodnja Polskava, Zgornja Polskava in Laporje so požar pogasili, prekopali odpadni material, pregledali požarišče in ga dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.25 je v naselju Moravci v Slovenskih goricah, občina Ljutomer, gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Mala Nedelja so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.59 so na Trgu v Renčah, občina Renče – Vogrsko, delavci pri gradbenih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote Severnoprimorske regije za varstvo pred NUS sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 37 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve oskrbe s pitno vodo

 Izpostava Koper

Ob 11.16 je bila na območju Liminjanske ceste in Ulice borcev NOB v Luciji, občina Piran, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba z vodo. Pristojna služba Rižanski vodovod Koper je napako odpravila.

Ob 14.35 je bila na območju Puč, občina Koper, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba z vodo. Pristojna služba Rižanski vodovod Koper je napako odpravila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.58 so Na zelenici, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala, v katerem sta se nahajali ujeti osebi.

Izpostava Kranj

Ob 5.35 je v Potočnikovi ulici v Škofji Loki iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGD Škofja Loka so odprli vrata stanovanja in preprečili iztekanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.50 so na Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo sončno in vetrovno. Padavin ne pričakujemo. Dnevne temperature bodo od 5 do 9 °C. V četrtek zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla, čez dan pa bo pretežno jasno. Veter bo oslabel. Ohladilo se bo. Jutranje temperature bodo pod lediščem, nekje od -6 do 0, čez dan pa od 6 do 8 °C. Podobno bo tudi v petek, le da se bo popoldne in proti večeru začelo od severe oblačiti, saj nas bo v noči na soboto dosegla vremenska motnja. V noči na soboto in v soboto čez dan so možne občasne manjše plohe. Količina padavin bo zanemarljiva, kvečjemu le nekaj mm. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno z jutranjo meglo po nižinah.

Meteorološko opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v torek popoldne in v sredo na Primorskem pihala močna burja. Na izpostavljenih legah lahko najmočnejši sunki presegajo 100 km/h.

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/