Skoči do osrednje vsebine

Nova spletna platforma za ozaveščanje glasbenih ustvarjalcev

CLIP (angleško »Creators Learn Intellectual Property«) je inovativna, uporabniku prijazna in brezplačna spletna učna platforma, ki ustvarjalcem lahko pomaga sprejemati boljše poslovne odločitve.

Vzpostavili sta jo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization - WIPO) in fundacija za ozaveščanje o glasbenih pravicah Music Rights Awareness Foundation.

Ustvarjalci po vsem svetu ustvarjajo glasbo in druge ustvarjalne vsebine v rekordnih količinah, digitalna distribucija pa strmo narašča. Kljub temu ustvarjalci pogosto niso seznanjeni s ključnimi informacijami o upravljanju pravic intelektualne lastnine in posledično pravičnemu plačilu za njihovo delo. Projekt CLIP (vsebina v angleščini) želi to izboljšati in ustvarjalce podpreti z znanjem in veščinami, ki jih potrebujejo, da svojo umetniško strast spremenijo v uspešen poklic.

Platforma CLIP se osredotoča na glasbeno industrijo in uporabnikom omogoča raziskovanje njenega ekosistema, različnih posameznikov, ki sodelujejo pri prenosu pesmi na trg, ter boljše razumevanje pravic glasbenih ustvarjalcev in njihovega učinkovitega upravljanja.

Platforma CLIP je nastala v okviru projekta "WIPO for Creators" (vsebina v angleščini). Do začetka leta 2024 bo platforma CLIP na voljo v šestih jezikih. Ustvarjalci bodo imeli s pametnim telefonom na dosegu roke takojšen dostop do vseh vsebin, vključno z videoposnetki, v katerih bodo uveljavljeni ustvarjalci delili svoje osebne izkušnje.

Björn Ulvaeus, legendarni zvezdnik skupine ABBA in soustanovitelj fundacije za ozaveščanje o glasbenih pravicah Music Rights Awareness Foundation, je na dogodku ob lansiranju platforme CLIP dejal, da iz prve roke ve, kako pomembno je, da ustvarjalci poznajo in upravljajo svoje pravice intelektualne lastnine. Po njegovem mnenju je to bistven temelj za uspešno kariero v glasbeni industriji.