Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje prisluhnila direktorjem javnih zdravstvenih zavodov

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je v ponedeljek in torek prvič sestala z direktorji javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel na srečanju z direktorji primarnega in sekundarnega zdravstva

Ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel na srečanju z direktorji primarnega in sekundarnega zdravstva | Avtor: Ministrstvo za zdravje

»To je bil uvodni pogovor, na katerem smo drug drugemu predstavili naše načrte dela. Z veseljem sem prisluhnila tudi njihovim vprašanjem in pobudam,« je povedala ministrica in dodala, da je bil to le prvi sestanek, ki mu bodo sledili še drugi po bolj specifičnih področjih. »Z naše strani smo direktorjem javnih zdravstvenih zavodov želeli predstavili predvsem tri področja, in sicer čakalne dobe in naš pristop k reševanju te problematike, načrte ministrstva za zdravje za neprekinjeno zdravstveno varstvo oziroma medicinsko pomoč ter problematiko poslovanja javnih zavodov. Predlagali smo nadaljnje sodelovanje in se dogovorili, da bomo organizirali sestanke po bolj specifičnih področjih, ker je bilo tematik veliko in jih je potrebno obravnavati ločeno. To je bil torej le prvi sestanek,« je zagotovila.

Svetovalec v kabinetu ministrice dr. Marko Ogorevc je predstavil nov protokol za urejanje čakalnih seznamov, ki ga pripravlja delovna skupina. »Namen protokola je odpraviti pomanjkljivosti v obravnavi čakajočih pacientov in izboljšati dostopnost za bolnike. Med ključnimi spremembami bodo še zmanjšanje števila stopenj nujnosti napotnic na dve, sistemska omejitev števila napotnic na ena in opolnomočenje napotovalcev. Spremembe vključujejo tudi novo metodologijo za določanje okvirnih terminov, s poudarkom na obveščanju pacientov preko kratkih mobilnih sporočil, elektronske in navadne pošte, saj je v praksi kar 21 odstotkov vseh terminov odpovedanih. Temu bi se v prihodnosti radi izognili,« je zaključil Ogorevc.

Državna sekretarka Eva Vodnik je predstavila vizijo na področju primarnega zdravstva. »Izzivi, s katerimi se trenutno soočamo, so na eni strani starajoča se struktura zdravstvenih delavcev in njihovo omejeno število, na drugi pa naraščajoče zdravstven potrebe prebivalcev in vedno večje število bolnikov.« Med glavnimi rešitvami vidi digitalno preobrazbo, načrtovanje kadrovskih virov, vodenje in financiranje primarnega zdravstva ter opolnomočenost pacientov.

Za reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči (NMP) je pristojen državni sekretar Dejan Kordež. »H krepitvi mreže NMP pristopamo stopenjsko in regijsko. Prva stopnja bo uvedba srečevalnega sistema, ki bo razbremenila zdravnike, in preoblikovanje nekaterih programov NMP. Mrežo želimo v prvi vrsti okrepiti, nobene enote ne bomo zapirali ali omejevali,« je zatrdil. »Po drugi strani želimo s satelitskimi urgentnimi centri (SUC) razbremeniti urgentne centre,« je dodal Kordež. Ustanovljene bodo delovne skupine, v katerih bodo obravnavali prenos deleža kompetenc z zdravnikov na diplomirane zdravstvenike.

Državni sekretar je opozoril še na predlog člena v interventnem zakonu, ki opredeljuje dolžnost zdravnikov v vključevanje v delo neprekinjenega zdravstvenega varstva in nujne pomoči. »Vsi zdravniki naj bi se vključevali v to dejavnost, ne več le družinski zdravniki in pediatri,« je pojasnil in dodal, da bi bili po potrebi v dežurstvo vključeni tudi zdravniki iz regije, vključno s koncesionarji.

V zadnjem sklopu je državni sekretar Marjan Pintar predstavil celovito analizo poslovanja javnih zdravstvenih zavodov ter pozval k združenim prizadevanjem za reševanje izzivov na tem področju.

V razpravi so tudi direktorji in direktorice javnih zdravstvenih zavodov z ministrico in njeno ekipo delili svoje poglede in mnenja, na koncu pa je ministrica srečanje zaključila s poudarkom na potrebi po širšem družbenem soglasju, sodelovanju vseh deležnikov pri pripravi ustrezne zakonodaje in po nujnosti nadaljnjih tovrstnih srečanjih.