Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Iz severa Gaze smo uspešno evakuirali tri slovenske državljane

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je sporočila, da smo z velikimi napori in odličnim sodelovanjem več strani iz Gaze evakuirali tri slovenske državljane. Pri tem se je zahvalila sodelavcem, ki neumorno pomagajo našim državljanom, in napovedala obisk na Bližnjem vzhodu.
viktor mlakar, tanja fajon, dragan barbutovski na novinarski konferenci

Na novinarski konferenci opisali potek evakuacije slovenskih državljanov iz Gaze. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

"Iz Gaze smo na varno v Kairo pripeljali tričlansko družino. Zaradi želje družine, da zaščitimo njihovo zasebnosti in zaradi varnosti, da ne ogrozimo poteka evakuacije vas o tem obveščamo danes, ne pa v trenutku, ko je evakuacija potekala," je uvodoma povedala ministrica.

V nadaljevanju je ministrica Fajon razložila, kako je potekala težavna evakuacija iz severa Gaze, kjer je gibanje omejeno in nevarno: "Evakuacija je bila dodatno otežena zaradi poškodb dveh oseb, od katerih je ena huje poškodovana oseba in je trenutno v nujni zdravstveni oskrbi v Kairu".

Ves čas, od kar je družina stopila v stik z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve - 2. novembra -, je potekala stalna koordinacija z našima veleposlaništvoma v Kariu in Tel Avivu ter pisarno v Ramali, da smo skupaj z izraelskimi in egiptovskimi organi organizirali prehod preko mejnega prehoda Rafa.

"Zavedati se moramo, da gre za zaprto območje, kjer prehodi praktično niso mogoči. Ves čas obstaja nevarnost, komunikacija je zelo otežena. Zato je bilo težko imeti stalen stik s slovensko družino, a nam je uspelo. Tako smo pridobili podatke, da smo jim lahko uredili vsa dovoljenja, da zapustijo Gazo in odidejo v Egipt," je poudaril vodja konzularne službe v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar ter dodal: "Morate vedeti, da pot iz severa Gaze na jug v teh razmerah traja približno osem ur in samo iznajdljivosti in pogumu družine se gre zahvaliti, da so opravili to težko pot."

Iz vojnega območja pomagali 49 slovenskim državljanom

Konzularni sektor je od eskalacije konflikta na Bližnjem vzhodu do sedaj skupno obravnaval 73 primerov slovenskih državljanov, ki so se na naše ministrstvo obrnili za pomoč pri povratku v domovino. Pri odhodu iz države smo pomagali 49 slovenskim državljanom. Najbolj ključna je bila organizacija letalskega prevoza s posebnim letalom družbe Montenegro Airlines, ki ga je omogočila Vlada Črne gore. Z njim je bila nudena pomoč 18 državljanom.  V Izraelu še naprej na lastno željo ostaja 24 slovenskih državljanov in v Libanonu ena oseba. "Ob tej priložnosti se želim zahvaliti sodelavcem našega konzularnega sektorja, vodji Viktorju Mlakarju, vodji oddelka za odzivanje na konzularne krizne razmere Janu Mulcu in našemu diplomatsko-konzularnemu osebju v Tel Avivu, Kairu in Ramali, ki neumorno pomagajo državljanom na Bližnjem vzhodu. Prav tako mnogim mednarodnim partnerjem in državam partnericam, ki si med seboj pomagamo in izmenjujemo podatke," je še poudarila ministrica Fajon.

Ministrica odhaja na Bližnji vzhod

Ministrica Fajon je tudi  napovedala, da bo v kratkem obiskala Izrael in palestinska ozemlja, kjer se bo srečala s predstavniki obeh strani in se seznanila z razmerami v regiji. "Na obisk odhajam s sporočilom, da je pri iskanju rešitve dveh držav potrebna večja vključenost arabskih držav in večji angažma EU v regiji. Za to potrebujemo opolnomočeno palestinsko oblast. To tudi pomeni, da ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave. Prav tako ne pristajamo na ločeno rešitev za Gazo in za Zahodni breg, skladno z resolucijami Združenih narodov." Ministrica je še dodala, da bo  obe strani pozvala, da naredijo vse za vzpostavitev takojšnjega humanitarnega premirja: "Na to opozarjam že od izbruha spopadov. Naša odgovornost je, da zaščitimo civiliste in najbolj ranljive."

Ministrica bo v sklopu obiska na Bližnjem vzhodu opravila pogovore tudi v Jordaniji in Egiptu.