Skoči do osrednje vsebine

Agencija za okolje bo povečala in prenovila prostore na Kredarici

Agencija za okolje je objavila javno naročilo za gradnjo - prenovo podnebnega observatorija na Kredarici.

Na Agenciji za okolje nadaljujemo s pomembno tradicijo spremljanja vremena v visokogorju. Opazovalnica na Kredarici deluje skoraj 70 let (od  leta 1954). Od takrat imamo neprekinjen niz meteoroloških podatkov in opazovanj, ki nam pomagajo ugotavljati, kako se spreminja podnebje v ranljivem visokogorju.

Postaja za spremljanje vremena na Kredarici je edina visokogorska meteorološka postaja v Sloveniji s stalno človeško ekipo. Poklicni meteorološki opazovalci 24 ur na dan izvajajo meritve in opazovanja ter skrbijo za nemoteno delovanje merilnih sistemov.

V letu 2014 smo v projektu BOBER obnovili meteorološko merilno mesto, sedaj pa je na vrsti objekt, v katerem bivajo in delajo kolegi. Nazadnje je bila postaja obnovljena leta 1983.

Meteorološkim opazovalcem bomo s prenovljenim objektom zagotovili primerne delovne in bivalne pogoje. S prenovo bomo zagotovili nemoteno delovanje tega našega visokogorskega observatorija tudi v prihodnje ter omogočilo širši nabor meritev kot so meritve toplogrednih plinov in črnega ogljika. Še naprej bomo s pomočjo meritev in opazovanj spremljali specifične podnebne razmere na Kredarici in njihovo spreminjanje.

Financiranje obnove bo potekalo iz Evropskega kohezijskega sklada. Projektant je podjetje OFIS arhitekti d. o. o.

podnebnega observatorija na Kredarici 3.

Kredarica 1 | Avtor: OFIS arhitekti d. o. o.

1 / 3