Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan otrok - vsakemu otroku vse pravice

Otrokove pravice so človekove pravice – in te so resno kršene milijonom otrok po svetu: v Gazi, Ukrajini, Sudanu, na Haitiju in drugod. Ob svetovnem dnevu otrok se pridružujemo pozivu Unicefa za mir za vsakega otroka. Vsak otrok ima pravico živeti v miru ter v čistem in varnem okolju. Prav tako ima pravico biti slišan in vključen v odločitve, ki vplivajo nanj.

Letos zaznamujemo svetovni dan otrok ob 34. obletnici Konvencije Organizacije združenih narodov o otrokovih pravicah, s katero so otroci postali ne le predmet zaščite, ampak tudi nosilci svojih pravic. Edinstvenost konvencije se kaže v vodilnih načelih, med katera sodijo otrokova korist, nediskriminacija, življenje, preživetje in razvoj otroka ter sodelovanje otrok. Slovenija v svojih zunanjepolitičnih aktivnostih posveča posebno pozornost promociji pravic otrok in izboljševanju njihove dobrobiti.

Slovenija redno podpira dogodke, namenjene krepitvi otrokovih pravic. Letos septembra smo v Ženevi sodelovali pri sajenju dreves ob uradni predstavitvi Splošnega komentarja Odbora za otrokove pravice. Komentar pojasnjuje, kako se pravice otrok po konvenciji nanašajo na varstvo okolja, in potrjuje, da imajo otroci pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve s financiranjem razvojnih in humanitarnih projektov omogoča aktivnosti, ki obravnavajo otroke in njihove potrebe. Glede na številna vojna žarišča v svetu projekti za obdobje 2023–2025 namenjajo posebno pozornost rehabilitaciji otrok, ki so žrtve oboroženih spopadov. Slovenija podpira projekte zdravstvene in psihosocialne pomoči prizadetim otrokom, ki se trenutno izvajajo v Moldaviji, Ukrajini in Gazi, jim omogočajo lažje okrevanje po psihičnih travmah zaradi nasilja in zagotavljajo dostop do potrebnih zdravil. Ministrstvo je letos 17 otrokom iz Armenije omogočilo psihofizično rehabilitacijo na Debelem rtiču, enako pomoč načrtuje prihodnje leto. Prav tako že več let podpira rehabilitacijo deklice, ki je leta 2016 v zračnem napadu v Siriji izgubila nogo.

Pred dvema dnevoma smo zaznamovali tudi evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Evropski dan je Svet Evrope razglasil maja 2015 na pobudo Slovenije in je namenjen ozaveščanju o problematiki spolnega izkoriščanja in zlorabe otrok ter o potrebi po preprečevanju tovrstnih dejanj. Tudi letos je Slovenija skupaj z Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom v Svetu Evrope podala posebno izjavo, s katero želi okrepiti glas žrtev in preživelih spolnega nasilja ter prisluhniti njihovim zgodbam, da bi spodbudili spremembo politike na tem področju (v angleščini). Izjavi so se pridružile mnoge druge države članice Sveta Evrope in EU.