Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. novembra 2023.

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.51 se je v naselju Podkraj v občini Ravne na Koroškem sprožil zemeljski plaz, ki ogroža vrtno uto ob stanovanjski hiši. Plaz so si ogledali gasilci KGZ Ravne na Koroškem in obvestili pristojno službo, ki bo urejala sanacijo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.24 je v naselju Poljče, občina Radovljica, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Radovljica so nepoškodovanega padalca s pomočjo vrvne tehnike rešili z drevesa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.22 je na območju Ostrega Vrha v občini Ajdovščina pohodnika obšla slabost. Gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, ki so spremljali pohodnike, so ga oskrbeli, pospremili v dolino in predali reševalcem NMP Ajdovščina.

 

Nesreče na vodi in v vodi

 

Izpostava Trbovlje

Ob 0.41 je na Cesti 1. maja v Hrastniku občanka padla v potok. Pred prihodom gasilcev PGD Hrastnik jo je iz potoka rešil prijatelj, gasilci pa so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.01 sta na odseku avtoceste Vrhnika–Brezovica, občina Brezovica, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter odmaknili eno vozilo na odstavni pas. Ena oseba se je lažje poškodovala. Na kraju so bili tudi policisti, delavci DARS-a in reševalci NMP.

Ob 16.22 je v naselju Kamniška Bistrica, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se večkrat prevrnilo in pristalo na strehi. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom poškodovanega voznika rešili iz vozila in ga predali reševalcem NMP Kamnik, ki so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.21 je v naselju Retnje, občina Tržič, zagorelo v lopi ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Križe in Tržič so pogasili požar, prekopali požarišče in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 je na Tržaški cesti v Mariboru zagorelo v avtomehanični delavnici. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje so pogasili manjši požar, prezračili objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.00 je v naselju Lukavci, občina Križevci, zagorelo v elektro omarici stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Lukavci in PGD Boreci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.58 so v Vojkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija pogasili požar na električni instalaciji v industrijskem objektu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.31 se je v Ulici heroja Staneta v Žalcu na parkirišču vnela pnevmatika osebnega vozila. Občani so sami pogasili ogenj, gasilci PGD Žalec pa so s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.11 je v naselju Trotovnik v občini Trbovlje gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Dobovec so pogasili požar, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.34 so na Sremiču, občina Krško, gasilci PGE Krško pogasili tleči panj.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.02 je v gozdu v bližini naselja Morava, občina Kočevje, zagorela lovska čuvajnica. Požar so pogasili gasilci PGD Morava in Kočevska Reka.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.24 so v Puharjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino koša za odpadke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.24 je v gozdu v Gornjem Doliču, občina Mislinja, občan naletel na ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.22 je na Razgledu v Piranu voda zalila klet. Gasilci JZ GB Koper so izčrpali okoli 15 kubikov meteorne vode.

Izpostava Kranj

Ob 12.03 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 so v naselju Lupinica, občina Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Kostrevnica ob prisotnosti svojca s tehničnim posegom odprli vrata spalnice in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe, ki so jo nato oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Ob 18.41 so na Dolenjski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob navzočnosti policije vstopili v stanovanje in omogočili reševalcem NMP dostop do osebe, ki je potrebovala zdravniško pomoč.

Izpostava Maribor

Ob 12.07 so v ulici Na Slemenu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Meteorološko opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v torek popoldne in v sredo na Primorskem pihala močna burja. Na izpostavljenih legah lahko najmočnejši sunki presegajo 100 km/h.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek se bo pooblačilo. V drugi polovici noči na torek in v torek dopoldne bo rahlo deževalo. Glavnina padavin bo v južni Sloveniji, na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije pa bo padel le kakšen mm dežja.

V torek popoldne se bo oblačnost trgala, v sredo bo delno jasno, pihal bo okrepljen severovzhodni veter.

V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na dokaj sončno in suho vreme, veter bo oslabel. Jutra bodo dokaj hladna.