Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. novembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.15 so se na strmem in zahtevnem območju Male Zelnarice, občina Bohinj, zaplezali štirje planinci. Gorski reševalci GRS Bohinj so nepoškodovane planince rešili z vrvno tehniko, jih potegnili na pot in pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.28 je na cesti v naselju Ribnica, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na njivo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Voznik vozila je pomoč reševalcev NMP Brežice odklonil.

Izpostava Celje

Ob 9.07 je v Velenju osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo na robu strmega pobočja. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka ter vozilo s pomočjo vitla potegnili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 sta v križišču Šišenske in Podutiške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 10.20 je na Karantanski cesti v Domžalah padel kolesar. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri imobilizaciji in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 13.01 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah pri zgornji bencinski črpalki trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.12 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in usmerjali promet do prihoda policije. Reševalci NMP Maribor so v UKC Maribor prepeljali eno poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.35 je v naselju Volčja Draga, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v hidrant. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom vozilo dvignili s hidranta in nudili pomoč delavcu vodovodnega podjetja pri zaprtju vodovodnega ventila.

Ob 7.20 so v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici na osebnem vozilu popustile zavore in je zapeljalo po ulici ter trčilo v parkirano vozilo na Kidričevi ulici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so vozilo umaknili s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.51 je v naselju Dobliče, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v skalo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.58 se je na gozdni cesti pod hribom Melišje, občina Loška dolina, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci PGD Cerknica so nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu ponesrečenca, slednji pa so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 0.50 sta v naselju Stojnci, občina Markovci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenih oseb, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.03 se je v stanovanjskem objektu v ulici Pod Vrbami v Ljubljani kadilo iz pralnega stroja. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana na kraj se iz stroja ni več kadilo, zaznali pa so vonj po zažganem. Gasilci so pregledali in izklopili stroj ter priporočili pregled s strani serviserja.

Izpostava Maribor

Ob 10.02 je v Ulici heroja Šaranoviča v Mariboru zagorelo v peskalnem stroju. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in območje pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.24 sta v Zgornji Voličini v občini Lenart zagorela zapuščeno gospodarsko poslopje in stanovanjski objekt. Gasilci PGD Voličina, Lenart, Selce in Korena so požar omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 23.20 je v naselju Nova vas, občina Bloke, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na sosednje prostore. Gasilci PGD Nova vas in Bloke so požar pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Cerknica so poškodovanega lastnika objekta oskrbeli in prepeljali v ZD Cerknica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.18 je na dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta med Ivančno Gorico in Bičem, občina Ivančna Gorica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Stična so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Ob 23.54 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani na parkirišču eksplodiralo v predelu podvozja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, prečrpali okoli 40 litrov goriva iz poškodovanega rezervoarja vozila, nevtralizirali razlito gorivo, iz vozila odstranili tleče dele in jih prelili z vodo ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 je ob cesti Kamnik–Ločica gorelo na nenadzorovanem kurišču v naravi. Gasilci PGD Kamnik, Motnik, Vransko, Ločica ob Savinji, Tešova in Prekopa-Čeplje Stopnik so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.45 so v Ajdovščini na travniku zagorele bale sena. Požar, ki je uničil dve bali sena, so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 9.17 so na Cesti na Lenivec v Sežani v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci ZGRS Sežana so ugotovil, da vonj prihaja iz kleti, kjer se je polnil avtomobilski akumulator. Odklopili so polnilnik ter pregledali in prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.50 so na Novem trgu v Celju gasilci PGE Celje zavarovali 50 litrski sod z oljem in ga odpeljali v začasno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.50 so v naselju Braslovče, v istoimenski občini, gasilci PGD Braslovče s tehničnim posegom odprli osebno vozilo ter staršem omogočili dostop do otrok.

Izpostava Kranj

Ob 13.41 je v Zoisovi ulici v Kranju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so osebo rešili, izklopili dvigalo iz delovanja in pomagali starejši osebi do stanovanja v višjem nadstropju objekta.

Ob 16.17 so na Pristavški cesti v naselju Pristava, občina Tržič, gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.52 je na Vojkovi cesti v Ljubljani v objektu iztekala voda iz poškodovanega radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so zasilno zatesnili poškodbo in izteklo vodo posesali.

Izpostava Maribor

Ob 13.17 so v naselju Zgornja Bačkova, občina Sveta Ana, Gasilci PGD Sveta Ana podrli in odstranili 3 drevesa, ki so ogrožala stanovanjski objekt.

Ob 14.37 se je na Dogoški cesti v Mariboru lastnica zaklenila iz stanovanjske hiše medtem, ko je imela prižgan štedilnik. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata in ji omogočili vstop.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 so v Modreju, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči očistili naplavine iz zbiralnika meteorne vode.

Izpostava Postojna

Ob 15.02 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo sprva pretežno oblačno, popoldne se bo razjasnilo.

V ponedeljek se bo čez dan pooblačilo. Zvečer, v noči na torek in v torek dopoldne bo deževalo predvsem v južni polovici Slovenije. Na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije bo padel le kakšen milimeter dežja.

V torek čez dan se bo delno razjasnilo. V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na dokaj sončno in suho vreme.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/