Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. novembra 2023.

Plazovi

Izpostava Brežice

Ob 12.37 se je v naselju Brezje pri Bojsnem v občini Brežice sprožil zemeljski plaz. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.30 je na cesti v naselju Jakob pri Šentjurju, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v betonski propust. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Celje. Ti so ga oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Ob 17.31 so na Celjski cesti v Velenju v trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Ena oseba se je lažje poškodovala.

Izpostava Kranj

Ob 6.34 je v naselju Šenčur osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 je na regionalni cesti v Podmilj–Trojane, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci CZR Domžale, PGD Blagovica in Trojane so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Pešec je podlegel poškodbam.

Ob 20.45 sta na križišču Dimičeve ulice in Dunajske ceste v Ljubljani trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in s tehničnim posegom kombinirano vozilo postavili nazaj na kolesa. Ena oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.02 sta v Železnikovi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.54 sta v naselju Cesta, občina Ajdovščina, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina, ki so na kraju preventivno pregledali udeležence nesreče, vendar slednji pomoči niso potrebovali.

Ob 13.40 so v Bovcu, gasilci PGD Bovec s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 12.56 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter oskrbeli poškodovano osebo. Reševalci NMP Ptuj so jo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.31 so v bližini naselja Gornje Cerovo, občina Brda, občani v naravi opazili požar. Gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Dobrovo so po prihodu na kraj ugotovili da gre za kontrolirano kurjenje in pogasili tleče ostanke.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.31 je v Mejačevi ulici, občina Borovnica, na ekološkem otoku gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Borovnica so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 22.12 je v naselju Pekre, občina Maribor, gorel komunalni zabojnik za odpadni papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

 

Ob 11.40 so v bližini naselja Gračnica, občina Rimske Toplice, gasilci PGD Rimske Toplice razžagali in odstranili drevo z lokalne ceste.

Ob 12.18 so na Tržaškem hribu v občini Rogaška Slatina 3 podrta drevesa zaprla cesto. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka ter podrto drevje razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 10.25 so v naselju Križe, občina Tržič, gasilci PGD Križe odstranili del pločevinaste strehe, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 15.56 so v Stražiški ulici v Kranju gasilci GARS Kranj skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo in policistom omogočili vstop v stanovanje, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 so na Steletovi cesti v Kamniku gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP in policiji omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.14 so v Zgornji Velki, občina Šentilj, gasilci PGD Velka skozi kletno okno vstopili v objekt, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 17.13 so v Ulici slovenske osamosvojitve v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Slednji so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 9.46 sta na Cesti na Lenivec v Sežani gasilca ZGRS Sežana nudila pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V soboto bo sončno. V nedeljo bo sprva pretežno oblačno, popoldne se bo razjasnilo. V ponedeljek se bo pooblačilo. Zvečer bo na jugozahodu začelo rahlo deževati. Dež se bo v noči na torek nekoliko okrepil, deževalo bo predvidoma le v južni polovici Slovenije. V torek bo suho, čez dan se bo delno razjasnilo. Tudi v nadaljevanju prihodnjega tedna ni videti padavin.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/