Skoči do osrednje vsebine

Odprtje 25. umetniške razstave iz niza Okno k sosedu

16. novembra 2023 smo na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu odprli zadnjo v nizu razstav iz serje Okno k sosedu. Tokrat vam predstavljamo dvojec priznanih slovenskih umetnikov iz Trsta: akademskega slikarja in grafika Franca Vecchieta ter akademskega slikarja in oblikovalca Sandija Renka.

V središču avstrijske Koroške, v Celovcu, bo do aprila naslednje leto na ogled razstava dvojca priznanih slovenskih likovnih umetnikov iz Trsta: Franca Vecchieta in Sandija Renka. Ob odprtju razstave 16. novembra 2023 je visoke goste iz Avstrije in Slovenije pozdravil generalni konzul dr. Anton Novak, umetnika in njuna dela pa je predstavila kustosinja Olga Butinar Čeh.

Franc Vecchiet uporablja različne tehnike in materiale, od kolaža do raznih barvil na papirju, platnu, lesu in kovini ter celo vrsto na pol mimetiziranih odpadnih materialov, ki jih reciklira in na novo obdela, da postanejo prostorsko zanimivi objekti, medtem ko se Sandi Renko raje osredotoča na točno programirane optične iluzije in vizualni znakovni svet, pri čemer od izhodiščne abstraktne geometrijske zasnove prehaja do bolj kompleksnih organskih oblik, ki polnijo barvno bogato likovno površino njegovih umetnin.

Njuna razstava v Celovcu je dialog med umetnikoma iste generacije, ki izhajata iz podobnega kulturnega sveta ("humusa"), od koder sta se za daljše obdobje podala v svet. Nedavno sta se na domačih tleh spet srečala in našla povod za sodelovanje in skupni razvoj njune umetnosti. Slednjo s predstavitvijo na generalnem konzulatu v Celovcu približujeta avstrijski Koroški, še enemu za slovensko zamejsko kulturo tako rodovitnem območju.

Otvoritev razstave, ki jo je posnel Rudi Klarič, si lahko pogledata na tej povezavi.