Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje z otroki v vrtcu uživala v Tradicionalnem slovenskem zajtrku

Ob letošnjem Tradicionalnem slovenskem zajtrku je ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel danes obiskala otroke, vzgojitelje in njihove sodelavce v vrtcu v Črnučah in z njimi pozajtrkovala.

Sproščeno druženje ob mizah, napolnjenih z domačimi dobrotami, kot so kruh, mleko med, maslo in jabolka, je dopolnil klepet z najmlajšimi o pomenu zajtrkovanja, pa tudi o zelenjavi in drugih pri otrocih manj priljubljenih jedeh, ki pa so pomembne za rast in zdravje. Ministrica je otroke tudi spodbudila, naj (če le imajo možnost) zasejejo korenček, redkvico ali kaj drugega, kar jim je všeč.

Vzgojiteljicam se je zahvalila za dober zgled. Temelji zdravih navad prehranjevanja in gibanja ter vrednote in odnosi posameznika se gradijo zgodaj, zato so vrtci, poleg družine, neprecenljivega pomena. Poudarila je, kako pomemben je zgled odraslih, ki ga dajejo otrokom, s tem, da tudi sami z veseljem posežejo po zelenjavi, polnozrnatih pekovskih izdelkih, kašah in stročnicah, spodbujajo pitje vode in omejujejo sladkarije ter slane prigrizke. Vse skupaj je spodbudila, naj bodo čim več časa na svežem zraku.

Ministrstvo za zdravje podpira projekt Tradicionalni slovenski zajtrk že od samega začetka, saj je zajtrk ključen obrok in del zdravih prehranjevalnih navad. Z Nacionalnim programom »Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj!«, želimo navado zajtrkovanja utrditi še posebej med mladimi. Zlasti kasneje najstniki največkrat v lovljenju dodatnih minut spanja izpuščajo zajtrkovanje. Tako spanje kot tudi zajtrkovanje sta nadvse pomembna za zdravje in uspešnost v šoli in delu, zato s projektom spodbujamo k razmisleku, kako zajtrk vključiti v svoj vsakdanjik.

Tudi hitro pripravljen zajtrk je lahko zdrav. Predlagamo, da izbirate zdrave, polnovredne sestavine (polnozrnati kruh, kaše ...), vključite sadje, zelenjavo. Če imate možnost, izberite kakovostna, lokalna in trajnostno pridelana živila. Več idej za pripravo zdravih zajtrkov lahko vsak najde na nacionalnem portalu Prehrana.si, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.