Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon si je tradicionalni slovenski zajtrk privoščil z mladimi zamejci iz projekta M.A.J.

Po svežem kruhu, slovenskem medu, maslu in jabolkih je danes dišalo tudi na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ob dnevu slovenske hrane si je minister Matej Arčon tradicionalni slovenski zajtrk privoščil z mladimi zamejskimi Slovenci iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, ki so bili skozi vse leto vključeni v aktivnosti v okviru projekta Mreža Alpe Jadran - M.A.J. 2023.
Mladi z ministrom pred stavbo urada, na porčelju visita zastavi.

Mladi z ministrom. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

V izjavi po zaključku prijetnega druženja je minister Arčon povedal, da je zelo vesel, da so mladi danes prišli na urad. Prav delo z mladimi je namreč eno od poslanstev Urada. Poudaril je, da je medsebojno povezovanje mladih izredno pomembno tudi za prihodnost. “Ti mladi se bodo nekega dne srečevali na gospodarskih, kulturnih, športnih področjih. Ta izkušnja je neprecenljiva, jih povezuje,« je poudaril minister Arčon ter poudaril ljubezen do matične domovine, ki je nedvomno skupna vsem.

Pestro dogajanje v okviru projekta, ki so ga v mesecu aprilu pričeli v Porabju na Madžarskem, nadaljevali septembra v Ziljski dolini v Avstriji in oktobra na Reki na Hrvaškem, se je zaključilo na sklepnem dogodku v Ljubljani. Skorja petdeset obiskovalcev je minister Arčon danes pozdravil na uradu. Sledil je čisto pravi slovenski zajtrk, tako kot ga je danes moč najti na slovenskih šolah in po mnogih domovih. V nadaljevanju si bodo ogledali še Državni zbor in obiskali Ljubljanski grad.

Projekt M.A.J. združuje proaktivne mlade, stare med 15 in 21 let, ki živijo v zamejstvu in v Sloveniji ter si želijo povezovanja in sodelovanja v Alpsko Jadranski regiji. Gre za platformo za kreiranje skupnih projektov, izmenjavo idej in priložnosti. Mladi s projektom pridobijo vpogled v delovanje zamejskih struktur, izobraževalnih možnosti in gospodarsko delovanje. M.A.J. je predvsem priložnost za medsebojno spoznavanje in druženje, razvijanje idej in skupno razmišljanje, spoznavanje uspešnih primerov razvojnih, kulturnih, podjetniških in zaposlitvenih pristopov in priložnosti v regiji, osvajanje orodij in veščin, ki so potrebne za uspešno nastopanje na odru življenja, ustvarjanje vizij v zvezi z razvojnim potencialom regije in njihovo koriščenje v prid skupnemu življenjskemu prostoru.

Projekt vodijo zamejske organizacije iz vseh štirih sosednjih držav, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu iz Avstrije, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Hrvaške in Razvojna agencija slovenska krajina iz Madžarske. Finančno projekt podpira Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.