Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. novembra 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je nad Vitovskim vrhom v občini Nova Gorica na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci HRI MO Nova Gorica so s tehničnim posegom nepoškodovanega padalca in padalo rešili z drevesa.

Izpostava Postojna

Ob 11.30 je na pobočju Nanosa, občina Postojna, padel jadralni padalec. Reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli na kraju, s helikopterjem SV pa je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

  

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.45 se je v naselju Ples, občina Moravče, občan prevrnil s traktorjem. Gasilci CZR Domžale in PGD Moravče so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom izpod traktorja rešili preminulo osebo. 

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 5.26 so na cesti Litija–Ljubljana, občina Dol pri Ljubljani, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Ob 8.22 je na Tržaški cesti, občina Brezovica, osebno vozilo trčilo v tovorni vozili. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.12 sta na štajerski avtocesti pred izvozom Fram, občina Rače – Fram, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.33 je v naselju Straža, občina Cerkno, kombinirano vozilo zapeljalo z makadamskega cestišča in nasedlo. Gasilci PGD Cerkno so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče.

Ob 16.44 sta v naselju Spodnja Idrija, občina Idrija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Idrija so nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.40 je na dolenjski avtocesti v smeri Ljubljane med priključkom Trebnje vzhod in Trebnje zahod, pri izvozu na neizgrajeno počivališče Grm, občina Trebnje, električno osebno vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v varnostne odbojne mehove in se ustavilo na travnati bankini. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP Trebnje pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, izvedli varnostni protokol za izklop električnega vozila ter odklopili akumulator. Reševalci so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.07 je v naselju Sevce v občini Laško zaradi napake na električnem omrežju gorela grelna naprava v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško in Rimske Toplice so zavarovali objekt, pogasili požar, prezračili celoten objekt, opravili meritve koncentracije nevarnih plinov, prostor pregledali s termovizijsko kamero ter nudili pomoč stanovalcema, ki sta bila prekomerno izpostavljena dimu do prihoda reševalcev NMP Laško, ki so ju oskrbeli na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 16.10 je v naselju Hotemaže, občina Šenčur, gorelo v sušilnica mesa. Gasilci GARS Kranj in PGD Hotemaže so okolico objekta zavarovali, pogasili požar, vzpostavili nadtlačno prezračevanje in po celotnem objektu izmerili morebitno prisotnost nevarnih plinov ter počakali, da so se pregreti deli dokončno ohladili. Prisotnost nevarnih plinov niso zaznali.

Ob 20.40 je v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Z gašenjem so začeli že stanovalci sami, gasilci PGD Gorje pa so požar dokončno pogasili in prezračili objekt. Dežurni električar je odklopil elektriko na objektu, reševalci NMP pa so pregledali dve osebi, ki sta bili izpostavljeni dimu.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 8.49 je na cesti Kranj–Bitnje, občina Kranj, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.36 je v bližini razbremenilnega kanala Ledava - Mura v Murski Soboti gorel kup odpadkov v naravnem okolju. Gasilci PGD Murska Sobota so požar pogasili.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 6.04 je na Partizanski cesti v Velenju gorel koš za odpadke. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 20.11 se je v naselju Brezje pri Tržiču, občina Tržič, v stanovanju aktiviral javljalnik ogljikovega monoksida. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so evakuirali stanovalce objekta in nudili pomoč slabotni osebi do prihoda reševalcev NMP. Z merilci so preverili prisotnost ogljikovega monoksida v objektu. Zaznana je manjša prisotnost CO. Objekt so prezračili ter pogasili vsebino v štedilniku. Vsem stanovalcem so svetovali, da ne kurijo peči do prihoda dimnikarja. Eno osebo so reševalci prepeljali v nadaljnjo oskrbo. Ostali stanovalci, ki niso kazali nobenih znakov zastrupitve, so se lahko vrnili v svoja stanovanja. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 7.48 je na Opekarniški cesti v Ormožu iz tovornega vozila izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Celje

Ob 19.00 je zaradi onesnaženja vode v krajevni skupnosti Bezina, občina Slovenske Konjice, celotna krajevna skupnost ostala brez pitne vode. Gasilci PGD Slovenske Konjice so iz skladišča pripeljali rezervoarje za vodo, ki bodo na voljo občanom na zbirnih mestih. Polnjenje rezervoarjev bo potekalo do nadaljnjega. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 19.30 so v naselju Sevno v občini Šmartno pri Litiji gasilci PGD Primskovo nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.07 je bila na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, v dvigalu ujeta oseba. Gasilci KGZ Ravne so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.38 je v naselju Log v Hrastniku iztekala voda iz okvarjenega radiatorja. Gasilci PGD Hrastnik so zaprli ventil ogrevanja. Obveščena je bila dežurna služba Toplarne Hrastnik.

Ob 13.58 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu preminule osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek bo sprva večinoma oblačno, nastane lahko kakšna ploha. Količina padavin bo zelo majhna. V soboto bo sončno s hladnim jutrom. V nedeljo bo delno jasno, občasno bo povečana oblačnost. V ponedeljek se bo pooblačilo, a bo do večera ostalo večinoma suho. Verjetnost za padavine se nekoliko poveča v noči na torek. Zaenkrat je veliko negotovosti kako izrazito bo poslabšanje. Od srede do prihodnjega petka spet kaže na suho vreme. Nekoliko hladneje bo. Najvišje temperature bodo med 5 in 10 °C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/