Skoči do osrednje vsebine

15. posvet Kemijska varnost za vse

Urad Republike Slovenije za kemikalije je 14. novembra 2023 v Cerknici skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo organiziral že 15. posvet Kemijska varnost za vse.

Tema tokratnega posveta so bile per- in polifluoroalkilne snovi ali krajše PFAS. Gre za izredno številno skupino snovi, po nekaterih podatkih jih je več kot 10000, s katerimi se srečujemo na vsakem koraku. Raziskave so pokazale, da je izpostavljenost snovem PFAS, povezana s številnimi nezaželenimi učinki za zdravje.

Predavanja so osvetlila vpliv fizikalno kemijskih lastnosti PFAS na njihovo pojavnost v okolju, njihovo določanje v vzorcih okolja in hrane ter težave z odstranjevanjem PFAS iz odpadnih vod. PFAS spojine so med drugim prisotne v kuhinjskih pripomočkih, vodoodpornih oblačilih, talnih oblogah, oblazinjenem pohištvu, v elektroniki, v embalaži za hrano in celo v kozmetiki, kot je bilo prikazano v predavanju o PFAS v predmetih splošne rabe. Predstavljeni so bili prvi rezultati humanega biomonitoringa o izpostavljenosti PFAS pri otrocih in mladostnikih. Posvet se je zaključil s pogledom v prihodnost. V tem okviru so se udeleženci spoznali z modelom za napovedovanje dolgoročne varnosti materialov brez testiranja na živalih.

Vse predstavitve bodo na voljo na spletni strani NIJZ.