Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. novembra 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 9.44 se je na Voglu, občina Bohinj, pri vzdrževalnih delih poškodoval delavec. Gorski reševalci GRS Bohinj so mu nudili prvo pomoč, ga imobilizirali, prepeljali do zgornje postaje nihalke in z njo v dolino, kjer ga je prevzela ekipa NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 8.10 so v predoru Kastelec v smer Kopra v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 10.19 sta v Križah, občina Tržič, trčila kombinirano vozilo in poštarsko električno dostavno vozilo. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj in dostavno vozilo postavili na kolesa. Poškodovanega voznika je prevzela ekipa NMP Tržič.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.05 sta na mejnem prehodu Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče do prihoda policije in očistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.15 sta v Bukovski vasi, občina Dravograd, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec in KGZ Ravne so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter počistili iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 15.10 sta v Ronkovi ulici v Slovenj Gradcu, v križišču glavne ceste trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, odstranili vozili z vozišča ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.36 je ob Cesti Boštjana Hladnika v Kranju gorela vrtna lopa. Gasilci GARS Kranj so lopo, ki je v celoti zgorela, pogasili in obvarovali sosednje objekte.

Ob 15.02 so v ulici Jezerci v Gozd Martuljku, občina Kranjska Gora, v stanovanjski hiši zagoreli likalna deska in perilo. Gasilci PGD Gozd Martuljek in Kranjska Gora so požar pogasili, prezračili stanovanje in pregledali prostore s termo kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.28 je v ulici Cesta na Gradec v Mirni v proizvodnem objektu gorela elektro omarica. Še pred prihodom gasilcev so ogenj pogasili zaposleni. Gasilci PGD Mirna so opravili pregled s termovizijsko kamero. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni delavec elektro podjetja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 8.51 je v naselju Kolomban v občini Koper zaradi poškodovane hidravlične cevi zagorelo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so zavarovali kraj dogodka ter pogasili in ohladili goreče hidravlično olje.

Izpostava Maribor

Ob 14.26 je na Ljubljanski cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče - Slivnica, na bencinskem servisu gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor in PGD Hoče je zaposlena omejila požar, gasilci pa so požar dokončno pogasili in odklopili akumulator.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.16 je v Št. Janžu pri Radljah, občina Radlje ob Dravi zaradi neočiščenega dimnika zadimilo prostore v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so prostore pregledali in pri meritvi izmerili povečano koncentracijo ogljikovega monoksida. Prezračili so prostore, opravili ponovno meritev koncentracije plinov in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 14.23 so v Delavski ulici v Kranju našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta na varno odstranila vadbeno pehotno mino iz obdobja do 1991, jugoslovanske izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.43 so v Tolminskem Lomu, občina Tolmin, delavci pri izgradnji vodovoda našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila dve topovski granati kalibra 105 mm, skupne mase 27,6 kg, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja primerno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Brežice 

Ob 11.30 so na Florjanski ulici v Sevnici, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom iz potoka izvlekli delovni stroj. 

Izpostava Celje 

Ob 11.42 so pri naselju Podvrh v občini Braslovče, gasilci PGD Braslovče nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. 

Ob 16.29 so na Attemsovem trgu v Gornjem Gradu, gasilci PGD Gornji Grad s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe. 

Izpostava Maribor

Ob 10.15 so na Mlinski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili prvo pomoč oboleli osebi. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor. 

Ob 13.28 so v ulici Nad izviri v Miklavžu na Dravskem polju, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom iz ribnika izvlekli štirikolesnik in ga predali policiji.

Izpostava Murska Sobota 

Ob 16.41 je v Križevcih pri Ljutomeru, občina Križevci, v stanovanjski hiši počila vodovodna cev. Gasilci PGD Križevci so iz kletnih prostorov izčrpali približno pet kubičnih metrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 12.53 so v Gruškovcu, občina Cirkulane, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in pristojnim službam omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.55 so na Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.20 so na Novem logu v Hrastniku, gasilci PGD Hrastnik iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo sprva večinoma sončno, popoldne se bo oblačnost povečala, zvečer že lahko pade kakšna kaplja dežja. V noči na petek ter v petek zjutraj in dopoldne bo pretežno oblačno, še bo možen občasen rahel dež, popoldne se bo jasnilo. Količine padavin bodo majhne. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, zjutraj bo hladno. V ponedeljek bo več oblačnosti, a bo do večera ostalo večinoma suho. Padavine pričakujemo od noči na torek do srede popoldne.