Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednice državnega zbora na Švedskem

Na povabilo predsednika švedskega parlamenta dr. Andreasa Norléna je predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič z delegacijo 14. in 15. novembra 2023 na uradnem obisku v Kraljevini Švedski.
predsednica z delegacijo pred poslopjem švedskega parlamenta

Uradni obisk predsednice Državnega zbora RS v Kraljevini Švedski | Avtor: Melker Dahlstrand, parlament Kraljevine Švedske: vir: Državni zbor RS

Predsednico Državnega zbora Republike Slovenije z delegacijo je v torek, 14. novembra 2023, v Stockholmu sprejel gostitelj, predsednik švedskega parlamenta (Riksdag) dr. Andreas Norlén. Ob tej priložnosti se je predsednica Državnega zbora vpisala v knjigo gostov parlamenta, nato pa je sledil pogovor, v katerem so sodelovali tudi člani Odbora za izobraževanje in Odbora za zunanje zadeve parlamenta Kraljevine Švedske.

V konferenčnem centru Villa Bonnier je predsednico državnega zbora na pogovor na štiri oči sprejel prvi podpredsednik Riksdaga gospod Kenneth G. Forslund, sledilo je skupno srečanje s člani Odbora za zdravstvo in socialno varstvo ter Odbora za socialno zavarovanje parlamenta Kraljevine Švedske.

Slovenska delegacija se je na pogovoru srečala z ministrom za zunanje zadeve Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom, srečanje je potekalo tudi s predstavniki vodstva Švedske agencije za zaščito in pripravljenost (švedsko Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB), sprejela pa jih je še prva podpredsednica Mestnega sveta Stockholma gospa Cecilia Brinck.

Danes bo predsednico Državnega zbora z delegacijo nagovoril predsednik Riksdaga dr. Andreas Norlén, v nadaljevanju obiska pa se bo  slovenska delegacija srečala še s člani Odbora švedskega riksdaga za okolje in kmetijstvo. Proti koncu uradnega obiska bo predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič z delegacijo v avdienco sprejelo tudi Njegovo Veličanstvo kralj Karel XVI. Gustav.

Predsednica Državnega zbora z delegacijo se je ob robu uradnega obiska srečala tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Stockholmu.