Skoči do osrednje vsebine

Podpisan nov sporazum o partnerstvu med EU in Organizacijo držav Afrike, Karibov in Pacifika

15. novembra 2023 so EU in njene države članice v Apii na Samoi podpisale novi Partnerski sporazum z 79 članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS), ki bo služil kot krovni pravni okvir sodelovanja v nadaljnjih 20 letih. V imenu Slovenije je sporazum že predhodno v Bruslju podpisal stalni predstavnik Slovenije pri EU veleposlanik Iztok Jarc.
Skupinska fotografija ob podpisu Samojskega sporazuma
1 / 2

Novi sporazum bo moderniziral temelje in revitaliziral odnose z največjo skupino partnerskih držav ter služil kot platforma za dialog in koordinacijo za skupno soočanje z izzivi današnjega časa. Poglablja sodelovanje in omogoča skupno reševanje svetovnih izzivov, povezanih, med drugim, s trajnostnim razvojem, podnebnimi spremembami, migracijami, zdravjem, človekovimi pravicami, mirom in varnostjo.

Dan prej je potekalo 46. zasedanje Sveta ministrov EU in Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (Organisation of African, Caribbean and Pacific States - OACPS), zadnje v okviru dosedanjega Cotonoujskega sporazuma iz leta 2000, na katerem je bilo potrjeno ime novega sporazuma. Ta se bo začel začasno uporabljati 1. januarja 2024, do takrat ga morajo podpisati še tiste države članice OACPS, ki do sedaj še niso uspele izvesti notranjih postopkov, potrebnih za podpis.