Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrice Fajon na sprejem resolucije Varnostnega sveta OZN o zaščiti otrok v Gazi

Varnostni svet Organizacije Združenih narodov (OZN) je sprejel resolucijo, ki se osredotoča na zaščito otrok v Gazi in izpustitev talcev, med njimi so mnogi otroci. V nadaljevanju objavljamo odziv ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na sprejem resolucije.
Ministrica Fajon

Ministrica Fajon | Avtor: STA

"Gaza postaja grobišče otrok. Več tisoč pobitih deklic in dečkov, med njimi celo novorojenčkov, je sramota za človeštvo. Tudi otroštva otrok, ki danes doživljajo grozodejstva vojne, ne bodo nikoli več enaka. Pozdravljam, da je Varnostni svet OZN pravkar sprejel resolucijo, ki se osredotoča na zaščito otrok v Gazi in izpustitev talcev, med njimi so mnogi otroci. Humanitarno premirje je nujno, nujna je takojšnja vzpostavitev koridorjev za dostavo pomoči bolnišnicam in evakuacijo bolnih otrok.

Poziv k polnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel ter k vzpostavitvi humanitarne prekinitve ognja je klic k razumu. Zavržno je, da so otroci žrtve nasilja. Tudi vojne imajo pravila, in ni prostora za otroke v oboroženih spopadih. Naša odgovornost je, da jih zaščitimo.

Gre za pomembno resolucijo, saj je Varnostni svet prvič po sedmih letih sprejel resolucijo o Bližnjem vzhodu. Varnostni svet je s tem dokazal, da se - navkljub vsej polarizaciji - lahko opredeli do velikih kriz, kot je sedanja v Gazi. Seveda gre tu za prvi, najnujnejši korak. Še naprej bo treba usmerjati energijo v končanje konflikta in politično rešitev. Slovenija je - kot članica Varnostnega sveta OZN - pripravljena odigrati odgovorno in aktivno vlogo."