Skoči do osrednje vsebine

Jesenske aktivnosti v mariborskem in novogoriškem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor je bilo v mesecu novembru izvedenih več dogodkov: glasbeni Čuzafešt in jesenski ustvarjalni delavnici. V oddelku zapora v Novi Gorici pa smo gostili predavanje za zaprte osebe.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo 9. novembra 2023, po nekajletnem kovidnem premoru, znova gostiti glasbeni dogodek Čuzafešt, katerega pobudnik je Jernej Mažgon. Letos je dogodek glasbeno opremila mariborska skupina Stari pes. Skupina je s svojimi avtorskimi skladbami pripravila pravo koncertno vzdušje. Udeležba je bila omogočena vsem zaprtim osebam, tako pripornikom kot obsojencem, ki so koncert označile kot dobrodošlo popestritev vsakdana.

V mariborskem zaporu smo v tem in prejšnjem tednu izvedli tudi ustvarjalni delavnici. Udeležili so se jih lahko obsojenci zaprtega režima, ki še niso vključeni v delo, namenjena je bila tudi pripornikom. Izdelovali so slike na leseni podlagi s servietno tehniko, izdelke s pomočjo naravnega materiala ter buče iz preje in stiropornih kroglic.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, Oddelek Nova Gorica, smo 10. novembra 2023 gostili predavatelja Andreja Pešca, avtorja štirih knjig, ki so prevedene tudi v tuje jezike. Predavanje je bilo motivacijsko, polno pozitivne naravnanosti - s ciljem, da posameznikom omogoči notranji uvid v njihove pozitivne lastnosti, ki jih v življenju lahko razvijejo. Predavatelj je poudaril pomen ciljne naravnanosti, da se nič ne zgodi čez noč in da je potrebno vsak dan delati za zastavljeni cilj ter najti notranji mir. Zaprte osebe so predavanju z zanimanjem prisluhnile.