Skoči do osrednje vsebine

Izšla je tretja številka Diplomatskega zvezka

Solidarnost Slovenije je izpostavljena tudi v tretji številki, tokrat skozi uspešno izvedene 11. slovenske razvojne dneve, vključno s prvim humanitarnim forumom, na katerem so sodelovali številni visoki gostje, podpisan je bil tudi dokument o strateškem sodelovanju med Slovenijo in Mednarodnim komitejem Rdečega križa (angleško The International Committee of the Red Cross - ICRC).

Z mesecem oktobrom se je zaključilo uspešno enoletno predsedovanje Slovenije Strategiji EU za podonavsko regijo, ki je ena izmed treh EU makro regionalnih strategij, v katerih aktivno sodeluje tudi Slovenija.

V začetku tega meseca smo na gradu Jable gostili prvo nacionalno konferenco o umetni inteligenci, ki je privabila nekaj manj kot 300 udeležencev in potrdila nujnost aktivne razprave med vsemi akterji na tem področju.

Med vsebinami so še razmišljanja o poslanstvu in specifičnosti diplomatskega poklica, za njihov pogled in razloge za odločitev za diplomatsko kariero smo zaprosili tudi nekatere mlajše diplomatke in diplomate. S pogledom v preteklost pa predstavljamo Žigo (Sigismunda von) Herbersteina, ki nekako velja za prvega zelo uspešnega slovenskega diplomata.

Blejski strateški forum poroča o aktivnostih v okviru celoletne platforme, veleposlaništvo Peking pa predstavlja svoj projekt Pekinški pogovori, ki vzpostavlja izviren okvir krepitve dialoga.

Naslednja številka sledi sredi januarja 2024.

Na publikacijo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve se lahko naročite na pr.mzz@gov.si.