Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zdravje in Zveza organizacij pacientov Slovenije podpisala dogovor o sodelovanju

Danes sta Ministrstvo za zdravje in Zveza organizacij pacientov Slovenije podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju pri iskanju rešitev, ki bodo zagotavljale ustrezno dostopnost pacientov in uporabnikov zdravstvenih storitev do primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave.

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), sta danes podpisali dogovor o medsebojnem sodelovanju. Z njim sta se Ministrstvo za zdravje in ZOPS zavezala, da bosta skupaj, v okviru danih možnosti, predlagala in usklajevala rešitve, s katerimi  bi zagotovili bolj kakovosten, varen in učinkovit zdravstveni sistem v dobrobit pacientov. Zlasti se želijo osredotočiti na iskanje rešitev za skrajšanje čakalnih dob.

Uresničevanje tega cilja bosta dosegala s sodelovanjem na posvetih, ki jih bo organizirala ena ali druga stran, s sodelovanjem v delovnih skupinah za pripravo posameznih rešitev in s skupnimi projekti.

Hkrati sta se tudi dogovorila, da bo pri Ministrstvu za zdravje ustanovljen Sosvet za paciente, s katerim želita zagotavljati stalen strokovni in laični dialog med organizacijami pacientov ter strokovnimi in političnimi deležniki na ravni države. Podpisnici bosta skupaj pripravili pravno podlago za ustanovitev svetovalnega sosveta za paciente, ki bo med drugim sodeloval tako pri pripravi dokumentov zdravstvene politike, zakonov in drugih predpisov kot v vseh fazah in postopkih njihovega obravnave in sprejemanja.

Kakovostna, varna in dostopna zdravstvena storitev za vse je ena od glavnih smernic zdravstvene politike in eden od vodilnih ciljev Ministrstva za zdravje. ZOPS pa je eden pomembnejših deležnikov pri nadgradnji in uvajanju novosti v slovenski zdravstveni sistem.

Ministrica je zato ob podpisu dogovora s to nevladno organizacijo izrazila veliko zadovoljstvo: »Na ministrstvu za zdravje se zavedamo pomena glasu civilne družbe in smo mu vedno pripravljeni prisluhniti. Pacienti so pomemben in dragocen partner pri zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave ter pripomorejo k boljšemu razumevanju problemov, s katerimi se srečuje naše zdravstvo. Zato pozdravljam aktivno sodelovanje z ZOPS, ki je eden od pomembnih deležnikov, ki si prizadevajo za boljši položaj pacientov. Združuje namreč več kot trideset organizacij, društev, združenj in zvez pacientov ter uporabnikov zdravstvenih in socialno varstvenih storitev. Verjamem, da bomo z roko v roki še naprej delali v dobro našega zdravstvenega varstva.«

Dogovor kot zelo pozitiven označuje tudi Štefanija Lukič Zlobec: »Za ZOPS je podpis dogovora o sodelovanju le nadaljevanje našega načina dela. Sodelujemo in iščemo rešitve. Skupaj z Ministrstvom za zdravje smo ustanovili Izvedbeno delovno skupino za dostopnost in enakopravnost, naš predstavnik je v Strateškem svetu za zdravstvo, sodelujemo pri pripravi novega Zakona o kakovosti in varnosti, v kratkem bomo predstavili predlog novele Zakona o pacientovih pravicah. V današnjem dogovoru nas najbolj veseli, da ministrica podpira ustanovitev Sosveta pacientov kot stalnega posvetovalnega telesa, s čimer bomo skupaj zagotovili, da bodo pacienti slišani.«