Skoči do osrednje vsebine

Državni presejalni program Zora rešuje življenja žensk že 20 let

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA je prvi organiziran populacijski presejalni program za raka v Sloveniji. Po podatkih Registra ZORA se je v 20 letih delovanja tega presejalnega pregleda udeležilo 740.000 žensk, pravočasno je bilo odkritih in zdravljenih 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu in odkritih 2.664 rakov materničnega vratu.

Stroka ugotavlja, da pri udeleženkah programa ZORA v povprečju raka materničnega vratu odkrijemo devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih pregledov pri izbranem ginekologu ne udeležujejo. Stadiji ob diagnozi so zato nižji, preživetje in kakovost življenja pa pomembno boljša. Zaradi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb se je zbolevnost za rakom materničnega vratu po uvedbi programa ZORA več kot prepolovila, Slovenija pa je danes na poti k odpravi prvega raka – raka materničnega vratu. Vendar pa je za to še naprej potrebno izvajati preventivne ginekološke preglede in povečati precepljenost proti HPV. 

V Sloveniji smo tako lahko ponosni na uvedbo organiziranega populacijskega programa ZORA leta 2003 ter na prvih 20 let njegovega uspešnega upravljanja in izvajanja. Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, je pojasnila: »Odlične rezultate programa ZORA je prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Slovenijo izpostavila kot primer dobre prakse za prehod iz priložnostnega v organizirano presejanje, s katerim je več kot prepolovila incidenco raka materničnega vratu na populacijski ravni.”

Poudarila je, da je za dobrimi rezultati programa izjemno strokovno delo: “Rezultati programa ZORA so posledica doslednega uveljavljanja standardov kakovosti in stalnega spremljanja in izboljševanja vseh postopkov in procesov v programu. Želeli bi, da se načela zagotavljanja kakovosti, ki so vsakodnevna praksa vseh deležnikov organiziranih, populacijskih presejalnih programov za raka v Sloveniji,  v čim večji meri uveljavijo tudi v širšem sistemu zdravstvenega varstva v Sloveniji. S tem bomo zagotovili najboljšo možno obravnavo posameznika in vzdržen zdravstveni sistem.”

Ob 20-letnici vzpostavitve programa ZORA se je Marinkova zahvalila in čestitala vsem, ki so tlakovali pot organiziranemu populacijskemu presejanju za raka materničnega vratu v Sloveniji, in vsem, ki nadaljujejo in nadgrajujejo to pot: »Čestitam tako upravitelju programa ZORA, Onkološkemu inštitutu Ljubljana, kot izvajalcem v ginekoloških ambulantah ter citopatoloških in histopatoloških laboratorijih za analizo testov HPV po vsej Sloveniji. Brez skrbnega izvajanja programa v vsakodnevni praksi in modrega upravljanja programa ZORA bi danes slovenske ženske še vedno umirale zaradi rakov, ki jih znamo in zmoremo preprečiti.«

Več podatkov je dosegljivih na spletni strani Onkološkega inštituta v Ljubljani