Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. novembra 2023

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.58 se je v gozdu pri Vinski Gori v naselju Pirešica, občina Velenje, pri spravilu lesa poškodoval občan. Gasilci PGE Vinska Gora so nudili pomoč pri prenosu poškodovanca iz gozda do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.42 sta v naselju Dolenji Boštanj, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji in poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sevnica. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v ZD Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 14.30 sta na Delavskem mostu v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Kranj pa so eno osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.34 je na cesti Ljutomer–Križevci, občina Križevci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč vlečni službi ter policiji.

Izpostava Postojna

Ob 5.44 sta na Partizanski cesti v Sežani trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi ene lažje poškodovane osebe ter odmaknili poškodovani vozili s cestišča.

Ob 15.07 sta pri naselju Šmihel pod Nanosom, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

0b 18.43 je v naselju Strmca v občini Laško zaradi napake na dimniški tuljavi prišlo do močnega zadimljenja prostora. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, izpraznili kurišče, iz objekta evakuirali tri osebe, prezračili prostore in izmerili koncentracijo prisotnosti nevarnih plinov. Lastnikom se odsvetovali nadaljnje kurjenje. 

Izpostava Kranj

Ob 15.25 je v naselju Poženik, občina Cerklje na Gorenjskem, prišlo do eksplozije in požara v poslovnem objektu. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik, Spodnji Brnik-Vopovlje, Lahovče in Zalog pri Cerkljah so požar pogasili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

Izpostava Postojna

0b 17.18 je na Cesti Notranjskega odreda v Starem trgu pri Ložu, občina Loška dolina, zagorel kompresor v kletnih prostorih industrijskega objekta. Gasilci PGD Stari trg, Iga vas, Babno Polje in IGD Kovinoplastika Lož so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Ptuj

Ob 22.55 je v Mali vasi, občina Gorišnica, gorelo osebno vozilo, katero se je nahajalo pod gospodarskim poslopjem. Požar, v katerem je zgorelo vozilo, drugega pa poškodoval, je zajel tudi gospodarsko poslopje v velikosti 10 x 15 metrov ter uničil ostrešje. Gasilci PGD Gorišnica, Mala vas, Moškanjci, Gajevci-Placerovci in Muretinci so požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.19 je zagorelo osebno vozilo na parkirišču v Aškerčevi ulici v Celju. Pred prihodom gasilcev PGE Celje so mimoidoči pričeli z gašenjem, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali vozilo ter odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.34 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Podutik v smeri razcepa Kozarje, na prikolici tovornega vozila prišlo do pregretja zavor in manjšega požara. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je požar že pogasil voznik, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali prikolico in dodatno ohladili pregrete zavore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 20.33 je v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu, gorel prometni znak ob cesti in suho listje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.39 je pred predorom Pletovarje v smeri Celja kombinirano vozilo trčilo v oviro na cesti. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče so nevtralizirali iztekle motorne tekočine na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.14 je na Vipavski cesti v Ajdovščini zaradi tehnične okvare izteklo gorivo iz cisterne na bencinski črpalki. Gasilci GRC Ajdovščina so izlite tekočine nevtralizirali.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 13.40 so v gozdu blizu naselja Zgornje Jezersko, občina Jezersko, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Minometno mino iz obdobja 2. svetovne vojne sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodno štajerske regije ter jo do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.23 je na Škapinovi ulici v Celju iztekala voda iz zgornjega nadstropja. Gasilca PGE Celje sta ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, zaprla vodovodni ventil ter zamenjala cilindrični vložek. Obveščen je bil upravitelj stanovanjskega bloka.

Izpostava Kranj

Ob 12.32 so v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah gasilci GARS Jesenice nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.56 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 8.49 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale odprli vrata bivalnega kontejnerja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 10.00 so v naselju Vernek, občina Litija, gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 11.23 je zalilo kletne prostore objekta NIJZ na Zaloški cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so iz jaška pri transformatorski postaji izčrpali vodo ter posesali razlito vodo v kletnih prostorih in v parkirni garaži v drugi kleti objekta.

Izpostava Maribor

Ob 18.28 so v naselju Vukovje v občini Pesnica gasilci PGD Pernica zaradi okvare varnostnega ventila na centralni peči, pogasili ogenj v peči, očistili peč ter odsvetovali kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 so nad cesto Kanal–Kal nad Kanalom, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili viseče veje.

Izpostava Ptuj

Ob 11.31 so na Slovenski cesti v Središču ob Dravi gasilci PGD Središče ob Dravi s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Ormož do onemogle osebe.

Ob 16.02 so v Sestržah v občini Majšperk gasilci PGD Medvedce nudili pomoč pogrebni službi pri prenosu pokojnika iz podstrešja objekta. 

Izpostava Trbovlje

Ob 10.40 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V torek bo suho. Ponoči bo prehodno rahlo deževalo, a količina bo pod 10 mm, lahko kje tudi skoraj nič. Do jutra se bo razjasnilo in v sredo bo precej jasno. Suho vreme bo tudi v četrtek, v petek pa bo občasno rahlo deževalo večino dneva. Pričakovana količina je od 5 do 15 mm z mejo sneženja sprva na okoli 1600 m, a se bo čez dan spuščala in bo ob koncu padavin verjetno na okoli 1000 metrov. Naslednje padavine se kažejo nekje med torkom in sredo prihodnji teden, a ni še prav gotovo, tudi količina ne bo velika.