Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "V Gazi imamo krizo humanosti. Skrajni čas je za sklenitev humanitarnega premirja"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je bilo tokrat osredotočeno na situacijo v Izraelu in regiji. "Razmere v Gazi se dramatično zaostrujejo. Imamo krizo humanosti in krizo svetovnega reda. Zato je skrajni čas, da dosežemo humanitarno premirje in da humanitarna pomoč doseže ljudi," je poudarila ministrica.

V razpravi o razmerah v Izraelu in regiji je ministrica Fajon poudarila: "Najostreje obsojam napade na bolnišnice, civiliste in otroke. Gre za grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Kot Unija, moramo dati enotno in močno skupno politično sporočilo. Ni dovolj, da samo povečujemo humanitarna sredstva, če ta ne pridejo do cilja ali do ljudi. Doseči moramo humanitarno premirje v Gazi in zagotoviti, da bo pomoč prišla do ljudi. Tu so na preizkušnji naše vrednote," je povedala ministrica Fajon. Pri tem je dodala, da se moramo začeti pogovarjati o tem, kako umiriti razmere, da ne pride do eskalacije konflikta v regiji. "Želim si, da bi se lahko spet resno in angažirano pogovarjali o rešitvi dveh držav, tudi o priznanju Palestine," je še dodala ministrica. "Aktivni moramo biti tudi ko gre za prihodnost politične arhitekture v Gazi. Dolgoročna rešitev konflikta in trajnostni mir temeljita na dveh državah. Dialog je edina pot naprej," je v delu razprave, osredotočenem na obdobje po vojni, poudarila ministrica Fajon. 

V razpravi o ruski agresiji na Ukrajino je ministrica Fajon izrazila nadaljnjo podporo Slovenije Ukrajini, tudi na poti v EU, ter mirovni formuli in sodelovanju z globalnimi partnerji. Posebej je poudarila tudi podporo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropo in njeno vlogo pri evropski varnostni arhitekturi. Ministre je nagovoril tudi zunanji minister Ukrajine Dmytro Kuleba, ki je predstavil aktualne razmere v Ukrajino in aktivnosti ukrajinskega predsednika Zelenskega glede mirovne forumule. Ministrica Fajon je podprla tudi evropsko perspektivo Moldavije in Gruzije ter pozdravila priporočila Evropske komisije, predstavljena pretekli teden. Pri tem je opozorila da morajo pogajanja teči vzporedno z reformnim procesom in "da pri širitvi EU ne smemo pozabiti na države Zahodnega Balkana."

Ministri so razpravljali še o Armeniji in Azerbajdžanu, s poudarkom na zagotavljanju ozemeljske celovitosti obeh držav, neovirani humanitarni pomoči, transparentnosti in mednarodnemu dostopu do Gorskega Karabaha ter o potrebi po dialogu med stranema. Ministrica je obe strani pozvala, da se vzdržita uporabe sile in spoštujeta svoje mednarodnopravne zaveze, vključno s spoštovanjem človekovih pravic armenskemu prebivalstva Karabaha. Obnoviti je potrebno dialog o normalizaciji odnosov in zagotoviti dostop humanitarne pomoči. Obvestila je o prispevku Slovenije za humanitarno pomoč Armeniji. 

V nadaljevanju se bo ministrica Fajon udeležila tudi skupnega zasedanja EU – Zahodni Balkan, na katerem bodo razpravljali o možnostih za poglobljeno sodelovanje med Unijo in regijo.