Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. novembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.53 si je na Gradiški Turi v občini Vipava planinka poškodovala nogo in ni mogla nadaljevati pohoda. Reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so poškodovano planinko prenesli do ceste, kjer so jo v zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Ajdovščina.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.31 so v naselju Otlica, občina Ajdovščina, gasilci PGD Col nudili pomoč pri oskrbi obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Brežice

Ob 8.01 so na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško iz potoka s pomočjo vrvi in nosil iznesli na brežino utopljeno osebo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 7.55 so v Ločici ob Savinji v občini Polzela gasilci PGD Ločica ob Savinji iz Podvinske struge s pomočjo vrvi iznesli utopljeno osebo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.33 je v Vuhredu v občini Radlje ob Dravi oseba skočila z mosta v reko Dravo. Oseba je do prihoda gasilcev PGD Vuhred sama prišla iz vode. Gasilci so osebi do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo prepeljali v ZD Radlje ob Dravi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 13.36 je na avtocesti pred izvozom za Brezje v smeri Jesenic, občina Radovljica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, pregledali voznico pred prihodom reševalcev NMP Kranj, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 22.37 je v naselju Letenice, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter dvignili avto na cesto. Lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.03 je v kraju Bratonci v občini Beltinci osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 je v Rejčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo pri vzvratni vožnji zbilo pešca. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so oskrbeli poškodovanega pešca in ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 22.58 je na cesti med Kojskim in Vrhovljami, občina Brdo, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa. Reševalci NMP Nova Gorica so ponesrečenca oskrbeli na kraju.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.59 sta v naselju Dolenje Kronovo, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Bela Cerkev so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in avtovleki pri odstranitvi vozil ter očistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 7.00 je v naselju Tublje pri Kozini, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Materijo so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznika in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.35 je v Breznici, občina Žirovnica, gorela pozabljena hrana na štedilniku. Pred prihod gasilcev je ogenj pogasil lastnik. Gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica so pregledali in prezračili prostore.

Ob 20.07 se je na Racovniku v Železnikih širil dim v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Železniki in Selca so pogasili požar, iznesli ožgane predmete, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.01 so na Cesti bratov Stražišarjev na Jesenicah gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov, a jih niso zaznali.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 se je na Jamovi cesti v Ljubljani, v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta, smodilo in iskrilo iz stikala pečice. Lastnik stanovanja je pred prihodom gasilcev odklopil elektriko. Gasilci GB Ljubljana so pečico odstranili in pregledali.

Izpostava Maribor

Ob 15.30 je na Razvanjski cesti v Mariboru gorelo v kleti, v kotlovnici stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje so požar pogasili, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Tri osebe so reševalci NMP Maribor, zaradi vdihovanja dima, prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.33 je v ulici Strma pot v Semiču, občina Semič, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj, ki se je razširil na omarico v kuhinji so omejili in pogasili gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Stranska vas, Štrekljevec in Gradnik. Gasilci so še pregledali in prezračili prostore ter stanovalcem odsvetovali kurjenje. V požaru so se trije stanovalci zastrupili z dimom, pregledali in oskrbeli so jih člani Enote prve pomoči občine Semič in reševalci NMP Črnomelj.

Izpostava Ptuj

Ob 15.59 je v naselju Juršinci v istoimenski občini gorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Grabšinski breg in Gabrnik so požar pogasili, prezračili prostore ter okolico pregledali s termovizijsko kamero. V požaru se je poškodovala ena oseba, ki je sama poiskala zdravniško pomoč.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.27 je v Blagovici, občina Lukovica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGD Blagovica so pogasili požar ter odklopili akumulator vozila.

Izpostava Maribor

Ob 1.04 je na Piramidi v Mariboru gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Gasilci PGD Maribor - mesto so ostali v pripravljenosti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.26 so v Obrtni cesti na Škofljici gasilci PGD Škofljica dodatno namestili vpojna sredstva in pivnike v potoku Škofeljščica, zaradi razlitja ogljikovodikov. V prihodnjih dneh bodo spremljali stanje in po potrebi posredovali.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.11 so v Topolšici v občini Šoštanj gasilci PGD Velenje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Ob 11.26 so na Rogli v občini Zreče gasilci PGD Zreče zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Ob 13.19 so v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili tri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.53 so na Poljanski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, ob prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 21.05 so v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 3.56 sta na cesti Podlehnik–Leskovec, občina Podlehnik, padli drevesi in popolnoma zaprli cestišče. Gasilci PGD Podlehnik so drevesi razžagali in očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in suho. Krepiti se bo začel jugozahodnik in v sredogorju ter visokogorju se bo postopno segrelo nad ledišče. Sneg se bo talil. Dnevne temperature bodo okoli 10 °C.

V noči na torek bo na severovzhodu pihal okrepljen jugozahodnik. Oblačnost se bo povečala in večji del dneva bomo imeli povečini pretežno oblačno vreme. Proti večeru lahko na zahodu občasno rahlo dežuje. Količina padavin bo majhna. Jutranje temperature bodo okoli ledišča, čez dan od 12 do 15 °C.

V noči na sredo bodo padavine zajele večji del države in dopoldne že ponehale. Popoldne še lahko nastane kakšna manjša ploha. Količina padavin bo majhna. Po trenutni izračunih lahko pade od 5 do 10 mm padavin.

V četrtek se bo nekoliko ohladilo. Od zahoda se bo začelo spet oblačiti a bo ostalo povečini suho.

V petek pa se spet poveča verjetno za padavine.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/