Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. novembra 2023.

Potres

Ob 3.10 in ob 18.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili v bližini Šmarjeških Toplic, 61 km vzhodno od Ljubljane, dva potresna sunka magnitude 2,4 in 2,8. Po prvih podatkih so potresa čutili prebivalci okolice Novega mesta, Šentjerneja in Šmarjeških Toplic. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) obeh potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.04 sta se nad naseljem Okroglo, občina Kamnik, v gozdu izgubila tuja državljana. Reševalci GRS Kamnik so ju locirali in ju nepoškodovana pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 5.35 je na Vojkovem nabrežju v Kopru osebno vozilo trčilo v obcestni stebriček. Gasilci JZ GB Koper so vozilo s tehničnim posegom potegnili ob cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.18 sta na križišču Sternenove in Pavšičeve ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.46 sta na Dolgem mostu v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in odklopili akumulator.

Ob 17.52 sta v naselju Podsmrečje, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine in usmerjali promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.16 se je na cesti Neblo–Dobrovo, občina Brda, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 12.21 je na cesti Komen–Gorjansko, občina Komen, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Sežana in kolesarje prenesli do reševalnega vozila. Poškodovanega kolesarja so reševalci prepeljali v SB Šempeter.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.55 je v naselju Javorje, občina Črna na Koroškem, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci KGZ Ravne in PGD Črna na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do helikopterja SV, ki ga je prepeljal v UKC Maribor. Tri lažje poškodovane osebe so reševalci NMP ZRCK Ravne oskrbeli na kraju.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.07 je v naselju Virmaše, občina Škofja Loka, vlak zbil osebo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.41 je v ulici Cesta na Svetino v Laškem gorelo seno pod kozolcem. Gasilci PGD Laško so požar pogasili in pregledali požarišče.

Ob 20.42 je v naselju Vešenik, občina Slovenske Konjice, gorelo v elektro omarici stanovanjskega objekta. Lastnica je požar pogasila sama že pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka ter pregledali elektro omarico in okolico s termovizijsko kamero. Obveščen je bil dežurni delavec Elektro Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.34 je v ulici Novo Polje v Ljubljani gorelo v elektro omarici objekta. Lastnik je že pogasil požar pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje. Gasilci so nato pregledali okolico in požarišče s termovizijsko kamero. Delavci pristojnega elektro podjetja so odklopili električno energijo.

Izpostava Maribor

Ob 22.21 se je v naselju Pivola, občina Hoče - Slivnica, zaradi sevanja toplote iz peči pregrel in zagorel tram. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in pregledali objekt. Gasilci PGD Hoče so ostali na gasilski straži in pred odhodom še enkrat opravili pregled objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.56 sta v Ulici Gubčeve brigade v Ljubljani goreli osebni vozili. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje. Vozili sta uničeni, poleg pa sta bili zaradi vročine poškodovani še dve v bližini parkirani vozili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.35 je v Ulici Mikloša Kuzmiča v Murski Soboti pri bivšem Spaček baru gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so prišli na kraj dogodka, ko je lastnik bara pogasil vozilo. Opravili so pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 22.38 je v Osredku pri Zrečah, občina Zreče, gorel komunalni zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Zreče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 16.30 se je na Cesti bratov Milavcev v Brežicah kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Brežice okolica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo pregledali in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Do požara ni prišlo.

Izpostava Celje

Ob 18.15 so v ulici Stari trg v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali razlite motorne tekočine po cestišču v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.04 je v bližini Ceste ob Bregu, občina Škofljica, iz jaška tekla mavrično obarvana tekočina v potok. Gasilci GB Ljubljana so postavili absorpcijska črevesa in pivnike ter s tem prekinili iztekanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.24 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala objekta rešili nepoškodovani osebi.

Ob 21.00 so v Poženelovi ulici v Laškem gasilci PGD Laško iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo s pomočjo lestve.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.39 je v bližini naselja Manče, občina Vipava, v vejah drevesa obtičal brezpilotni letalnik. Gasilci PGD Vipava so ga s pomočjo vrvne tehnike sneli z drevesa in vrnili lastniku.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.49 se je na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Sv. Duh, občina Dravograd, drevo podrlo čez cesto. Gasilci PGD Dravograd so drevo razžagali in očistili cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.43 so na Trgu Revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.55 so v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Šmartno izčrpali podtalnico iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo sprva precej jasno, zjutraj bo po nekaterih dolinah megleno. Čez dan bo oblačnost naraščala. Popoldne je le majhna verjetnost za kakšno ploho.

V ponedeljek bo zmerno oblačno in suho. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo krepil zvečer in v noči na torek.

Iz ponedeljka na torek se bo v višinah prehodno zelo ogrelo, snežna odeja v hribih se bo talila.

V torek kaže na bolj oblačno vreme, ponekod bo še pihal jugozahodnik. V noči na sredo bo najverjetneje prehodno deževalo. Količina padavin ne bo velika, pričakujemo od 5 do 10 mm.

V sredo bo sončno in toplo vreme, nastane lahko še kakšna manjša ploha. V četrtek bo spet nekaj več oblačnosti, znova bo zapihal jugozahodnik.

Verjetnost za padavine se nekoliko poveča iz četrtka na petek, a trenutno kaže da bodo količine padavin razmeroma majhne.