Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. novembra 2023.

Poplave

Izpostava Koper

Ob 7.23 je na Sončni poti v Portorožu v občini Piran voda zalila prostore tamkajšnjega vrtca. Gasilci JZ GB Koper in PGD Nova vas so iz prostorov prečrpali vodo, delavci Okolja Piran pa odmašili zamašen odtočni jašek.

Ob 11.26 je v ulici Šentjane v Portorožu, občina Piran, zaradi obilnega deževja meteorna voda ogrožala več hiš. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so v sodelovanju s komunalnim podjetjem postavili protipoplavne vreče in preprečili večjo škodo na objektih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.48 so na Idrijski cesti v Ajdovščini gasilci PGD Ajdovčana zaradi deževja postavili protipoplavne vreče ob stanovanjskem objektu in vodo preusmerili v odtočne cevi.

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.09 so v Martinučih, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Renče-Vogrsko s ponjavo pokril razpoko na brežini za stanovanjskim objektom, ki je nastala zaradi močnega deževja. Kraj dogodka si je ogledal tudi poveljnik OŠ CZ Renče-Vogrsko.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 22.35 je v naselju Mali Kamen, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin v potok, izvlekli vozilo na cesto ter nudili pomoč policiji.

Izpostava Celje

Ob 15.35 sta na Bežigrajski ulici v Celju, pri uvozu v garažno hišo, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ponesrečencem, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom pomagali iznesti poškodovano osebo iz vozila in odstranili vozili s cestišča. Poškodovali sta se dve osebi, eno so reševalci odpeljali v SB Celje, drugo pa svojci na pregled.

Izpostava Kranj

Ob 7.38 so na Koroški cesti v Kranju v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in umaknili poškodovana vozila s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Ob 9.18 je na avtocesti Ljubljana–Kranj, pri izvozu za Šenčur, občina Šenčur, kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.25 je v Logu v Kranjski Gori osebno vozilo trčilo v drog. Gasilci PGD Kranjska Gora in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Jesenice so poškodovano voznico oskrbeli in odpeljali v SB Jesenice.

Ob 14.18 je na cesti Kranjska Gora–Jesenice, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo s pomočjo avtodvigala postavili na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.36 je v naselju Podljubelj, občina Tržič, vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo avto dvigala vozilo dvignili in ga postavili na varno. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.52 se je v naselju Brebovnica, občina Gorenja vas-Poljane, osebno vozilo zaletelo v ograjo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Škofja Loka in Lučine so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč lažje poškodovani osebi, posuli razlite motorne tekočine ter s tehničnim posegom odstranili vozilo s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 se je na cesti Ljubljana–Turjak pri odcepu za Mali Ločnik, občina Velike Lašče, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani voznici.

Ob 17.34 sta v križišču Bravničarjeve in Celovške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.21 sta na križišču Kamniške in Jarške ceste v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Domžale oskrbeli lažje poškodovano osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v ZD Domžale.

Ob 23.04 je na Večni poti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali okolico, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 14.39 sta na Meljskem mostu v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in na enem vozilu odklopili akumulator. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Maribor odpeljali v UKC Maribor.

Ob 22.17 je na avtocesti Maribor–Slovenska Bistrica, občina Rače-Fram, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se zagozdilo med drevesa. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odstranili drevesa in s tehničnim posegom rešili dve poškodovani osebi iz kabine, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.06 so na Straški cesti v Novem mestu trčili dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja osebnih vozil, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto. Slednji so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Ob 15.24 so na avtocesti med priključkoma Kronovo in Dobruška vas v smeri Obrežja, občina Škocjan, trčila tri osebna vozila. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.32 so v Žagarski ulici na Škofljici pod žago tleli električni vodniki in žagovina. Gasilci PGD Škofljica so odklopili elektriko, iznesli tleče delce in tlenje pogasili.

Ob 20.54 je v Peričevi ulici v Ljubljani v stanovanju gorel pomivalni stroj. Gasilci GB Ljubljana so stroj izvlekli iz elementov, ga pogasili in izklopili iz omrežja. Kuhinjo so pregledali s termovizijsko kamero, prezračili prostore in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.11 so na Obrtniški ulici v Borovnici goreli zabojniki za odpadke. Gasilci PGD Borovnica so požar pogasili ter pregledali okolico. V požaru so bili uničeni trije zabojniki.

Izpostava Maribor

Ob 20.13 je v Goriški ulici v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasili JZ GB Maribor.

Ob 20.54 so v Cankarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar zabojnika za odpadni papir. Zabojnik je uničen.

Ob 21.25 sta v Stanetovi ulici v Mariboru gorela zabojnika za odpadni papir in mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.08 so na gladini zgornjega toka struge potoka Koren, občina Nova Gorica, opazili pene, voda pa je bila sive barve. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pregledali strugo in ugotovili, da je voda obarvana zaradi neznane snovi iz pritoka obcestnega kanala, ki poteka ob makadamski cesti. Z dogodkom je obveščen dežurni VGP Drava Ptuj in Inšpektorat za okolje in prostor.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.30 je na cesti Novo mesto—Metlika, pri naselju Dolnja Težka Voda, občina Novo mesto, v koloni iztekalo tovornemu vozilu iz rezervoarja pogonsko gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so nevtralizirali naftni madež in preprečili nadaljnje iztekanje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 je pri naselju Nova Gora, občina Litija, občan v gozdu naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala in pregledala območje ter na varnem kraju uničila ročno bombo angleške izdelave in granato s traserjem obe iz obdobja 2. svetovne vojne. Policisti so zavarovali kraj uničenja. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.59 je na Baronovem hribu nad Višnjo Goro, občina Ivančna Gorica, občan v gozdu naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala in pregledala območje ter na varnem kraju uničila ročni bombi, eno italijanske, drugo pa jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Policisti so zavarovali kraj uničenja. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.17 se je na cesto Prekopa–Šmartno ob avtocesti, občina Vransko, podrlo drevo. Gasilci PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik so zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili drevo.

Ob 19.34 se je v Čopovi ulici v Žalcu občan po nesreči zaprl na balkon. Gasilci PGD Žalec so z lestvijo vstopili na balkon, odprli vrata in lastniku omogočili vstop.

Izpostava Kranj

Ob 8.14 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj rešili dve osebi iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.05 so na Cankarjevem trgu na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika s tehničnim posegom odprli vrata poslovnega prostora in rešili zaposleno.

Ob 20.36 so v Adamičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem so našli že več dni pogrešano osebo. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.05 je pred cerkvijo v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, drevo padlo na občanko. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter so zavarovali kraj dogodka, razžagali drevo in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Poškodovanko so reševalci prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.04 so v Hudem Kotu, občina Ribnica na Pohorju, gasilci PGD Ribnica na Pohorju iz blata izvlekli vozilo ameriških turistov, ki so obtičali na gozdni cesti in jih pospremili do Ribnice na Pohorju.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.01 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bodo padavine zjutraj ali zgodaj dopoldne od severa in zahoda ponehale. Meja sneženja je med 700 in 1000 m. Dopoldne bo ponekod pihal severni veter. Čez dan bo sončno, popoldne bo možna še kakšna ploha.

V nedeljo bo sprva jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno. Jutranje temperature bodo od -5 do -1 °C. Čez dan bo oblačno, ponekod bo pihal jugozahodni veter. Popoldne je majhna verjetnost za kakšno ploho.

V ponedeljek bo zmerno oblačno in suho. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo krepil zvečer in v noči na torek. Iz ponedeljka na torek se bo v višinah prehodno zelo ogrelo, na 1500 m bo med 10 in 15 °C, snežna odeja v hribih se bo topila.

V torek kaže na bolj oblačno vreme, ponekod bo še pihal jugozahodnik. Popoldne nas bo prešla oslabljena vremenska fronta, lahko pade kakšna kaplja dežja. Po trenutnih izračunih je verjetnost za padavine okoli 40 %.Od srede naprej kaže na zmerno oblačno vreme, temperature v visokogorju bodo spet šle proti 0 °C. Verjetnost za padavine je po zadnjih izračunih povečana iz četrtka na petek.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/