Skoči do osrednje vsebine

Zdravje danes za jutri - zdravje in zdrav življenjski sloga otrok, mladostnikov ter njihovih družin

Namen posveta je bila predstavitev preventivnega zdravstvenega varstva in rezultatov na tem področju, novosti v programu ZDAJ in primerov dobrih praks, s poudarkom na sodelovanju pediatričnih timov in centrov za krepitev zdravja na področju zdravja in zdravega življenjskega sloga otrok, mladostnikov ter njihovih družin.

V dvorani Državnega sveta (DS) se je v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide odvil posvet Zdravje danes za jutri.

Pozdravne nagovore so izvedli predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, Ada Hočevar Grom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar in Vesna Marinko z Direktorata za javno zdravje. S prispevki so nastopili prim. Polonca Truden Dobrin, dr. Bernarda Vogrin, prof. dr. Gregor Jurak, mag. Marinka Saksida (tudi v imenu Petre Kokoravec, Eve Brecelj in Tamare Kofol) in župan Občine Sv. Trojica v Slovenskih goricah ter državni svetnik David Klobasa. 

Program preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov - ZDAJ se osredotoča na zdravstvene probleme kot so rast in razvoj, način življenja, ki vpliva na njihovo telesno, duševno in socialno zdravje. Udeleženci posveta so se strinjali, da so potrebni celoviti ukrepi in da nadgradnja preventivnega zdravstvenega varstva in učinkovit skupnostni pristop izboljšujejo možnosti za uspeh. Da bi preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov lahko dosegalo rezultate, primerljive z rezultati na področju presejalnih in preventivnih programov za odrasle prebivalce, je nujno okrepiti mrežo Centrov za krepitev zdravja in upravljanje programa ZDAJ, izboljšati komuniciranje s ciljnimi javnostmi in zagotoviti informacijsko podporo; posledično se bodo izboljšali tudi kazalniki.

Za namene omogočanja vpeljave posodobljenih smernic za izvajanje preventive ter spremljanje vključenosti otrok in mladostnikov v preventivni program pristojnemu ministrstvu in Vladi RS predlagajo pospešitev aktivnosti na področju digitalizacije in zagotovitve e-kartona za spremljanje preventivnih aktivnosti in obravnav.

Tekom posveta so udeleženci poudarili tudi pomen intervencijskih programov za izboljšanje telesne zmogljivosti otrok in mladostnikov znotraj šolskega sistema, saj otroci in mladostniki v šoli prebijejo veliko časa. Pozdravili so krepitev sodelovanja v lokalni skupnosti in mednarodno sodelovanje na področju preventivnih programov za otroke in mladostnike, s posebnim poudarkom na sodelovanju v okviru EU in s Svetovno zdravstveno organizacijo ter delovanje za udejanjanje Zagrebške listine, ki jo je na posvetu predstavil dr. Aleš Musar. Deklaracijo je prim. Polonca Truden Dobrin predala generalni direktorici Direktorata za javno zdravje Vesni Marinko.