Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske za svojo zbirko pridobil dragoceno umetniško delo

V prostorih muzeja v mariborski kadetnici si je mogoče ogledati umetniško sliko Antona Koželja z naslovom Odlikovanje, ki jo je avtor ustvaril leta 1916 v tehniki olje na platno.

Slika je nastala na osnovi istoimenske umetniške razglednice, ki je bila del serije razglednic Vojska v podobah. Poleg Koželja so jih ustvarjali tudi drugi večji slovenski slikarji tistega časa, Gaspari, Vavpotič, Smrekar, Hodnik, izdajala pa jih je Katoliška tiskarna, ki je v tistem času tiskala Ilustrirani glasnik. Razglednica Antona Koželja z naslovom Odlikovanje je bila v njem predstavljena 10. avgusta 1916.

Anton Koželj se je rodil leta 1874 v Kamniku, bil je prvi sin slikarja Matije Koželja in brat slikarja Maksa Koželja. Med leti 1885 in 1892 je v Ljubljani končal šest razredov gimnazije, nato pa je odšel na Dunaj, kjer je na Umetnostni akademiji pri profesorju Rumplerju in Griepenkerlu študiral slikarstvo. Po končanem študiju je med leti 1903 in 1948 poučeval risanje na gimnaziji v Ljubljani. Zaslovel je tudi kot odličen ilustrator prve polovice 20. stoletja, s svojimi ilustracijami je opremljal knjige, ki so jih izdajale Mohorjeva družba, Učiteljske tiskarne in Mladinska knjiga. Njegove precej realistične ilustracije odlikuje kvalitetna risba, vesnanska domačijska tradicija, pri zgodnjih delih pa so prisotne tudi secesijske značilnosti. Ustvaril je več portretov slovenskih književnikov, v tehniki olje na platno pa je ustvaril serijo podob šentpetrskih župnikov Ljubljani, slike v vseh cerkvah šentpetrske župnije in križev pot pri Sv. Petru v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

Slika vojaškega poveljnika na konju, poleg stojijo vojaki ob mrtvem soborcu, ima masiven lesen okvirjem in visi na belem portalu z dvema stebroma.

Slika Antona Koželja z naslovom Odlikovanje v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v mariborski kadetnici | Avtor: švod. Matjaž Česnik