Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na pariškem Forumu za mir

Predsednik vlade dr. Robert Golob je sodeloval na pariškem Forumu za mir, letnem mednarodnem dogodku za izboljšanje globalnega upravljanja. Na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona so se v Parizu zbrali številni voditelji držav, vlad, mednarodnih organizacij in predstavniki civilne družbe iz celega sveta, ki so iskali skupne poglede za reševanje aktualnih globalnih izzivov.

Letos so udeleženci dvodnevnega foruma, ki mu predseduje nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) Angel Gurría, razpravljali o zaščiti planeta in ljudi, zagotavljanju zaupanja in varnosti v vedno bolj digitalnem svetu, zmanjševanju neenakosti in pospešitvi ciljev trajnostnega razvoja ter o vzpostavitvi miru in varnejšem svetu.
 
Predsednik vlade je kot rdečo nit uvodnega zasedanja v palači Brongniart izpostavil iskanje finančnih virov za zeleni prehod na socialno pravičen način tako v zahodnem, razvitem svetu, kot v državah v razvoju. Gre za pomembno razmerje med globalnim severom in jugom oz. vzhodom in zahodom. "Današnji forum je ponudil lepo priložnost za izmenjavo pogledov z voditelji iz celega sveta, kako čim bolj učinkovito nasloviti podnebne spremembe,” je poudaril. Dodal je, da je učinkovito soočanje s podnebnimi spremembami visoko na agendi Slovenije v času članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov: "Prav zato je prisotnost Slovenije na tem forumu za nas izjemno pomembna, ne le koristna."
 
Slovenija pariški Forum za mir razume kot pomemben prispevek Francije k skupnemu naslavljanju aktualnih globalnih vprašanj. Udeležba predsednika vlade dr. Goloba tako potrjuje zavezo države h krepitvi multilateralizma v svetu in utrjevanju strateških odnosov med Slovenijo in Francijo.
 
Letošnji Forum za mir je nadaljevanje multilateralnih prizadevanj, konkretno Vrha za nov finančni in globalni pakt, ki ga je Francija gostila 22. in 23. junija letos. Je tudi predpriprava na vrh G20 septembra v Indiji ter pomembna etapa pred COP28, ki bo decembra v Dubaju.

Forum je v kompleksnem in kompetitivnem svetu, v katerem živimo, pomembna platforma za široko izmenjavo mnenj in pobud. Udeleženci lahko konkretno razpravljajo o globalnih vprašanjih, glede katerih (še) ni obstoječih konvencij ali se o njih težje razpravlja na drugih forumih. Prvič se je na pobudo francoskega predsednika Macrona zagnal leta 2018 ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne in z vizijo, da bi se obdržal in trajal.
 
Predsednika vlade je na zasedanju voditeljev držav in vlad v palači Brongniart spremljala partnerka Tina Gaber. Dan prej sta se udeležila otvoritve foruma in delovne večerje, ki jo je v Elizejski palači gostil predsednik Macron s soprogo.