Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon z voljenim skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Gorici. V Trgovskem domu se je udeležil zaključka solidarnostne akcije »Pomoč Sloveniji« ter se srečal z voljenim skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji. Ministra sta spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar in generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc.

Minister Arčon je v izjavi za medije po koncu delovnega srečanja povedal, da je bilo današnje srečanje v luči ponedeljkovega pripravljalnega sestanka pred prihajajočim srečanjem predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednice Vlade Italijanske republike Giorgie Meloni v Rimu, ki se ga bo udeležil tudi minister Arčon. Beseda je tekla o financiranju, zajamčenem zastopstvu, pa tudi predlogu nove konvencije RAI za slovenske programe.

Na sestanku so z ministrom o aktualnih odprtih vprašanjih, stvarnosti in potrebah manjšine spregovorili predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, deželni svetnik Marko Pisani in predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc. Svojo udeležbo je opravičila senatorka Tatjana Rojc.

Pred uradnim srečanjem se je minister Arčon udeležil tudi predaje preostalih sredstev zbranih v solidarnostni akciji »Pomoč Sloveniji«, ki so jo Slovenci iz Italije pričeli z željo, da bi pomagali prizadetim v avgustovski ujmi v Sloveniji. Petindvajset tisoč evrov so danes izročili predstavnikom Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas. V imenu Rdečega križa Slovenije je zbrana sredstva prevzela predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Ana Žerjal, z območnega združenja Rdečega križa (RK) Nova Gorica sta se dogodka udeležila tudi podpredsednica RK Nova Gorica Vislava Ušaj in sekretarka RK Nova Gorica Neli Skočaj. V imenu generalnega tajnika Slovenske Karitas Petra Tomažiča se bo dogodka udeležil Tihomir Busija, ravnatelj Škofijske Karitas Koper ter voditeljica Goriške območne Karitas Renata Vončina ter predsednik Goriške Karitas Cvetko Valič. Spomnimo, da so 170 tisoč evrov, zbranih v akciji »Pomoč Sloveniji«, pobudniki Republiki Sloveniji že izročili na dogodku na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu v začetku meseca septembra. Pobudnice in podpornice akcije so Zadružna kraška banka Trst Gorica, programski in novinarski oddelek Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko Krajino, Primorski dnevnik, Novi Glas, Novi Matajur in Dom ter krovni organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, Slovensko deželno gospodarsko združenje, Kmečka zveza, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta. Odzvalo se je več kot 800 posameznikov in prek 30 pravnih oseb. Zbrane so nagovorili predstavnika Rdečega križa in Slovenske karitas ter v imenu pobudnic akcije predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica Adriano Kovačič. Pozdravila sta tudi minister Matej Arčon in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc. Minister Arčon je izrazil hvaležnost za trud in pomoč ter poudaril "Slovenci v zamejstvu imajo veliko srce in narodno zavest." Zahvalil se je tudi obema humanitarnima organizacijama, ki delajo v dobro ljudi.

Obisk Trgovskega doma je minister zaokrožil v družbi najmlajših iz Osnovne šole Otona Župančiča iz Gorice. Na delavnici v Feiglovi knjižnici, ki deluje v okviru Narodne in študijske knjižnice, so s pomočjo avtoric in ilustratorke spoznavali otroško knjigo Gorica Nova Gorica, ki otroke popelje po obeh Goricah.