Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. novembra 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 15.11 so na hitri cesti Koper–Dekani, občina Koper, v smeri Ljubljane trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 sta v križišču ceste Vstaje in priključka na avtocesto Ljubljana–Šmartno v Ljubljani trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator.

Ob 14.39 se je na Kamniški cesti v Šmarci, občina Kamnik, na vozišču prevrnil invalid z invalidskim vozičkom. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.44 je na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Bereča vas, občina Metlika, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Metlika pri oskrbi poškodovane osebe in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanka je bila prepeljana v SB Novo mesto.

Ob 21.43 so na cesti Novo mesto–Metlika, pri naselju Dolnja Težka Voda, občina Novo mesto, trčili osebni vozili in tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili tri osebe in pomagali pri prenosu do reševalnega vozila ter oživljanju, z razsvetljevanjem pomagali policiji, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri odstranitvi vozil avtovleki. Reševalci NMP Novo mesto so štiri osebe oskrbeli na kraju dogodka in prepeljali v SB Novo mesto, ena oseba je preminula. Dežurni delavec cestnega podjetja je poskrbel za zavarovanje kraja dogodka s prometno signalizacijo in zaradi zapore ceste poskrbel za obvoz ter očistil cestišče. Cesta je bila več ur zaprta.

Izpostava Ptuj

Ob 20.47 je v naselju Grajena, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, postavili vozilo na kolesa ter nudili pomoč policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.33 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gorelo v shrambi v drugem nadstropju večstanovanjske hiše. Gasilci GARS in PGD Jesenice so požar pogasili in iznesli ožgane predmete iz prostora.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.04 je na Soški cesti v Ljubljani zaradi poškodbe na plinski napeljavi eksplodiralo v kuhinji. Stanovalci so zapustili objekt že pred prihodom gasilcev. Gasilci GB Ljubljana so zaprli dovod plina v objekt, pogasili požar v kuhinji, iznesli tleče dele kuhinjskih elementov na prosto, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Reševalci NMP Ljubljana so pregledali stanovalca. Plinsko napeljavo v objektu so pregledali dežurni delavci Energetike Ljubljana.

Ob 17.21 je v naselju Spodnja Draga v Ivančni Gorici, gorelo v kurilnici, nato se je požar razširil na garažo. Požar so pogasili domači, dokončno pa gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična. Gasilci so požarišče pregledali z termovizijsko kamero in iznesli ožgan inventar.

Izpostava Ptuj

Ob 10.10 je v Strmcu pri Destrniku, občina Destrnik, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Destrnik in Desenci so požar pogasili, iznesli tleče predmete ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.13 je v ulici Anzlova gora v Semiču gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Semič in Stranska vas pri Semiču so pogasili goreče vozilo, ki je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 22.29 se je v Opekarski ulici v Žireh ogenj razširil v okolico zaradi nenadzorovanega kurišča. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so manjši požar pogasili in prekopali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.48 je ob Taborski cesti v Grosuplju gorela tovorna prikolica, namenjena za prevoz hlodovine. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili in pregledali prikolico s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 23.43 sta na Cesti bratov Stražišarjev na Jesenicah gorela komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 14.27 se je na Prešernovi ulici v Radovljici v večstanovanjskem objektu širil vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj in PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka, izvedli evakuacijo, z detektorjem preverili koncentracijo prisotnosti plinov in prezračili poslovne prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 se je med Višnjo goro in Grosupljem pred naseljem Velika Loka, občina Grosuplje, odprl ventil za pretakanje goriva med rezervoarji kompozicije za vzdrževanje železniške infrastrukture. Upravljalec železniške infrastrukture je pred prihodom gasilcev zaprl ventil in preprečil nadaljnje iztekanje goriva. Gasilci PGD Grosuplje so pod rezervoar namestili pivnike.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.26 so na cesti Otalež–Jazne, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno in Plužnje nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 13.08 je v naselju Štrihovec v občini Šentilj pri čiščenju potoka Cirknica občan naletel na več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta na varno prepeljala in uskladiščila pet topovskih granat iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.39 so na večjem območju naselja Vrtoče v občini Miren–Kostanjevica pripadniki Državne enote severnoprimorske regije, Gorenjske in Ljubljanske regije, zahodno štajerske regije, vzhodno štajerske regije in notranjske regije za varstvo pred NUS opravljali detekcijo terena. Našli so 56 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase okoli 198,9 kg, iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne. Najdbe so bile varno prepeljane v skladišče.

Ob 10.52 je v bližini naselja Ajševica, občina Nova Gorica, v gozdu Panovec občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.16 so v Jurčičevi ulici v Žužemberku pri gradbenih delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote NUS Dolenjske regije sta deaktivirala topovsko granato kalibra 100 mm, italijanske izdelave in zrno od naboja kalibra 20 mm, nemške izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Ubojna sredstva sta odpeljala na varno v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.56 je na Partizanski cesti v Velenju voda v poslovnem objektu zalila jašek dvigala. Gasilci PGE Velenje so prečrpali okoli kubični meter vode.

Izpostava Kranj

Ob 13.39 je v Ulici Juleta Gabrovška v Kranju zaradi okvarjenega dvigala za obžagovanje drevesa oseba ostala ujeta v košari. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avtolestve osebo rešili.

Izpostava Maribor

Ob 16.18 so Na Slemenu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe od Koče Luka do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.49 je v ulici Na Gradu v Ravnah na Koroškem v Gimnaziji počila vodovodna cev. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zaprli ventil in prečrpali vodo iz učilnic.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek tekom dopoldneva bodo padavine od zahoda ponehale. Dan bo pretežno oblačen. Temperature bodo od 8 do 12 °C.V noči na soboto bo nas bodo zopet zajele padavine. Meja sneženja se bo spustila tudi pod 1000 m. Skupno bo v noči zapadlo med 10 in 20 mm padavin. Dež bo v soboto dopoldne ponehal, čez dan se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo med 4 in 6, dnevne med 9 in 13 °C. Nedeljsko jutro bo hladno, temperature bodo med -3 in 0 °C. Čez dan se bo postopno pooblačilo. Pretežno suho vreme pričakujemo tudi v začetku naslednjega tedna.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/