Skoči do osrednje vsebine

Premier o razmerah na Bližnjem vzhodu: Premirje je nujno, da bo civilistom sploh mogoče pomagati

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil mednarodne humanitarne konference za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Ključni cilj konference je bila izboljšava koordinacije mednarodne pomoči za Gazo ter zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo.

Voditelji držav članic EU, visoki predstavniki arabskih držav ter mednarodnih in regionalnih organizacij so se strinjali, da je treba najostreje obsoditi dejanja teroristične skupine Hamas in brezpogojno izpustiti zajete talce. Po podatkih mednarodnih organizacij je od začetka napadov na Gazo 7. oktobra umrlo več kot 10.000 palestinskih civilistov, med njimi velika večina žensk, otrok in starejših. Več kot 24.000 oseb je ranjenih, število pogrešanih je okoli 2000.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v preteklih dneh opozoril, da v Gazi nismo priča le humanitarni krizi, ampak krizi humanosti. Po besedah predsednika vlade dr. Goloba je bombardiranje civilnih ciljev, ki smo mu danes priča v Gazi, popolnoma nesorazmerno s pravico do obrambe, ki je Izraelu sicer nihče v mednarodni skupnosti ne odreka. “Pozivi, naj Izrael pri tem spoštuje mednarodno pravo, predvsem pa mednarodno humanitarno pravo, do sedaj žal niso bili uspešni,” je poudaril.

Pričevanja s terena, tako humanitarnih delavcev kot delavcev Združenih narodov, kažejo, da dostava humanitarne pomoči ni mogoča, če ne pride do takojšnje humanitarne prekinitve spopadov. “Premirje je nujno, da bo civilistom sploh mogoče pomagati,” je izpostavil premier in dodal, da so bili udeleženci konference enotni, da mora humanitarna pomoč do prebivalstva priti takoj.

Slovenija je za humanitarno pomoč prizadetim prebivalcem že prispevala, med drugim je vlada včeraj potrdila dodaten milijon evrov pomoči in tako podvojila prispevek za pomoč Palestini. “Pa vendar se vsi zavedamo, da je končni cilj le eden, trajen in pravičen mir v regiji,” je sklenil predsednik vlade.

Slovenska vlada bo še naprej nadaljevala s politiko podpore miru, zaščiti civilistov in rešitvi dveh držav. Samo rešitev dveh držav, Izraela in Palestine, je pot k miru in dostojanstvu obeh narodov.