Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je Gregor (Grega) Košak (1932–2023)

S spoštovanjem se spominjamo arhitekta, urbanista in oblikovalca Gregorja Košaka, ki je preminil včeraj, v starosti 91 let. Bil je izjemna osebnost ter zavzet in družbeno dejaven strokovnjak, ki je zaznamoval svet slovenske arhitekture, oblikovanja in umetnosti.
Portret Gregorja Košaka

Gregor Košak | Avtor: Dejan Javornik, Delo

Bil je častni član Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, kjer je aktivno sodeloval in pustil pomemben pečat na dejavnostih in področjih, ki so ga še posebej zanimala.

Že med študijem se je posvetil grafičnemu oblikovanju, kjer je kmalu pritegnil pozornost s svojimi prvimi knjižnimi oblikovanji, kot so "Pesmi štirih" in "Mlada pota". Po diplomi je ustvaril vrsto celostnih podob za pomembna slovenska podjetja. Za svoje delo je prejel številna nacionalna in mednarodna priznanja, vključno z nagrado Prešernovega sklada za leto 1967, nagrado UNESCO za kulturni plakat na varšavskem bienalu leta 1968, več zlatih medalj BIO in druga priznanja na različnih mednarodnih oblikovalskih manifestacijah.

Poleg svojega izjemnega prispevka na področju oblikovanja je Košak aktivno sodeloval v številnih strokovnih združenjih in društvih, tako doma kot v tujini. Bil je predsednik ali član strokovnih svetov različnih organizacij, med drugim v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana (DLOS), Društvu oblikovalcev Slovenije (DOS) in Društvu arhitektov Ljubljana (DAL). V letih 1978 in 1984 je zastopal Jugoslavijo v Mednarodnem združenju arhitektov (angleško International Union of Architects – UIA).

Kot arhitekt, urbanist in oblikovalec je Košak pustil pomemben pečat v slovenskem prostoru. Med njimi je najpomembnejši motel v Grosupljem (1970). V sedemdesetih letih 20. stoletja je postavil več znamenitih  stanovanjskih, šolskih, poslovnih in upravnih stavb. Med njegovimi večjimi projekti pa izstopa stanovanjska soseska ob Dunajski cesti, ki vključuje tudi stolpnico Mercatorja. Poleg tega je oblikoval in sooblikoval celostne grafične podobe za številna podjetja, vključno z Adrio Airways, Letališčem Ljubljana, Mercatorjem, Zmajem, Emono, Formo Vivo, Tehniškim muzejem Slovenije in Genexom.

Grega Košak je svoje bogato znanje in izkušnje delil tudi kot profesor na Fakulteti za arhitekturo in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je poučeval integralne pristope k oblikovanju okolja. Njegovo delo in dediščina živita naprej, saj je pomembno vplival na svoje študente, kolege in vse tiste, ki so imeli čast sodelovati z njim.

Gregor Košak ostaja zapisan v zgodovini slovenske arhitekture in oblikovanja kot izjemen človek in intelektualec, ki je pustil globok pečat. Izrekamo iskreno sožalje njegovi družini, prijateljem in vsem, ki so ga imeli čast poznati.