Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. novembra 2023.

Potres

Ob 2.38 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Bovca, 80 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občine Bovec. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 16.35 so pri naselju Griblje, občina Črnomelj, opazili negibno osebo v reki Kolpi. Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo čolna in s tehničnim posegom preminulo osebo potegnili iz reke na brežino ter jo predali pristojnim službam.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.37 sta na avtocesti izvoz Lesce v smeri Jesenic, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeni osebi iz vozil in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Dve poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Bled in Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 so na avtocesti za viaduktom Verd v smeri Ljubljane, občina Vrhnika, trčili tovorno in dve osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Na kraju je bila tudi policija in reševalci NMP Logatec.

Ob 22.29 sta v križišču Pokopališke ulice in Šmartinske ceste trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na enem vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.37 je izven naselja Šalovci, v istoimenski občini, osebo vozilo zapeljalo s ceste in pristalo v jarku. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in vozilo postavili na cesto. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.43 sta na regionalni cesti Nova Gorica–Plave v občini Kanal, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.45 je na Straški cesti v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s parkirišča v obcestni jarek. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom izvlekli vozilo na parkirišče. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 21.43 so na Reški cesti, občina Postojna, trčila tri vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi ene lažje poškodovane osebe, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odklopili akumulatorje.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.03 je na Kvedrovi cesti v Ljubljani zagorel kavč. Začetni požar so pogasili domači. Gasilci GB Ljubljana so pregledali požarišče in okolico s termovizijsko kamero. Osebo, ki je gasila požar in se pri tem opekla, so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 4.27 je ob Zaloški cesti v Ljubljana gorela baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog-Sp. Kašelj.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 10.04 je v kraju Prepolje, občina Starše, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Starše in Prepolje so pogasili požar, ki je uničil zadnji del avtomobila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 22.04 je v naselju Pobegi, občina Koper, gorel kup zelenega odreza ob stanovanjski stavbi. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli 6 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 14.01 je na Šolski ulici v Brežicah gorelo v zabojniku za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Brežice.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 21.07 so v objektu na Jenkovi cesti v Velenju zaznali vonj po gorivu. Gasilci PGE Velenje so pregledali objekt in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. Ugotovili so, da je občan na stopnišču razlil parafinsko olje. Objekt so prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.51 se je v naselju Bevke, občina Vrhnika, pri mešanju različnih kemikalij v stanovanjskem objektu sprožila kemijska reakcija, pri kateri so se sproščali nevarni plini. Gasilci GB Ljubljana in PGD Verd so zavarovali kraj dogodka, preventivno pregledali prostore in jih prezračili ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. Oseba, ki je bila prekomerno izpostavljena nevarnim plinom, je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo v ZD Vrhnika.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 so v bližini Cerja, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije na varno odstranili neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 114,86 kg.

Ob 10.31 so v bližini Renč, občina Renče-Vogrsko, delavci pri sečnji dreves v gozdu naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.53 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Ob 16.47 je v naselju Jamnik, občina Kranj, podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Podblica so vodo izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.08 je v trgovini na Litijski cesti v Ljubljani občanka na invalidskem vozičku ostala ujeta v dvigalu. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala, rešili občanko in jo prenesli v pritličje.

Izpostava Maribor

Ob 16.39 so v Župančičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu starejše poškodovane osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.14 so v naselju Stari trg ob Kolpi, občina Črnomelj, gasilci PGD Stari trg ob Kolpi nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 17.17 so v naselju Kozjane, občina Divača, gasilci PGD Divača in ZGRS Sežana s tehničnim posegom izvlekli vozilo iz težko dostopnega terena.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.28 so v naselju Kotlje, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem v večstanovanjskem objektu v prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo suho vreme, zapihal bo jugozahodni veter. Ponoči bo od zahoda začelo deževati. V petek dopoldne bo dež od zahoda slabel in marsikje tudi ponehal, popoldne nikjer ne bo večje količine in pogostejših padavin. Meja sneženja bo med 1000 in 1400 m nadmorske višine. Na območju severne Primorske in Bovške ter v Bohinju bo padlo od 20 do 50 mm padavin, na Gorenjskem od 10 do 20, v Škofjeloških hribih morda do 30, na območju Koroške in zgornje Savinjske pa od 10 do 20 mm.
V noči na soboto bo prehodno možna manjša količina dežja, padavine bodo verjetnejše v južni polovici Slovenije. Količina med 5 in 10 mm. Dež bo v soboto dopoldne ponehal, nato bo do nedelje zvečer suho vreme. V noči na ponedeljek bo ponekod prehodno rahlo deževalo, količina bo pod 5 mm.