Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na Vzorčni turistično - izobraževalni kmetiji Gorski kotar

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil v Prezidu. Delovni obisk je bil namenjen seznanitvi s potekom izgradnje in vzpostavitve Vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar (VTIK GK). Srečal se je s člani projektnega odbora, pa tudi s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Gorskem kotarju na Hrvaškem.
Minister Arčon s predstavniki manjšine in člani programskega odbora pred kmetijo.

Minister Arčon s predstavniki manjšine in člani programskega odbora pred kmetijo. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

V izjavi za medije po ogledu kmetije je minister Arčon poudaril, da je zelo zadovoljen s prvim obiskom Prezida in aktivnostmi tukajšnjih Slovencev. Poudaril je, da je "investicija zelo pomembna za slovensko narodno skupnost" in "povezovalna točka na različnih področjih, ki bo dala dodaten zagon in motivacijo." Prav tako povezuje tukajšnjo manjšino z matično Slovenijo, pa tudi lokalne pridelovalce in predelovalce.

VTIK GK, ki je načrtovana kot večnamensko središče, bo služilo pripadnikom avtohtone slovenske narodne manjšine v Gorskem kotarju. V njem se bo odvijal pomemben del njihovih kmetijsko-proizvodnih, turistično-storitvenih, izobraževalnih, razvojnih, upravnih in drugih aktivnosti. Kot večnamensko kulturno-gospodarsko središče bo VTIK spodbujala tudi splošni razvoj gorskokotarskega prostora, kjer živi slovenska manjšina. Izgradnjo in vzpostavitev VTIK sofinancirata Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Nosilec projekta je Kmetijska izobraževalna skupnost Gorski kotar (KIS), ki povezuje slovenske kmete ob slovensko-hrvaški meji od Prezida prek Čabra do Plešc, obenem pa je tudi ena od temeljnih organizacij slovenske manjšine v Gorskem kotarju. Potek del je ministru predstavil predsednik Zoran Ožbolt, minister si je ogledal tudi promocijski film, ki prikazuje  dosedanje aktivnosti na kmetijskem in gospodarskem področju gorskokotarskih Slovencev. Gradbena dela za sodoben objekt, ki bo med drugim vključeval večnamenski prostor s konferenčno dvorano, društvene prostore za tukajšnje Slovensko društvo Gorski kotar in KIS, pa tudi gostinske in nastanitvene kapacitete, bodo zaključene še letos. V prihodnje sledi še izgradnja gospodarskega poslopja, ureditev zeliščnega vrta, postavitev kozolca in ureditev okolice.

O slovenski avtohtoni manjšini v Gorskem kotarju je minister v okviru današnjega delovnega obiska spregovoril s predsednikom Slovenskega društva Gorski kotar Damjanom Malnarjem in predsednikom Sveta za slovensko narodno manjšino Mestne občine Čabar Slavkom Žagarjem. V krajih, ki so tudi tradicionalno tesno povezani s Slovenijo, je slovenstvo še kako prisotno. To kažejo tudi številke zadnjega popisa prebivalstva iz leta 2021, število Slovencev v Mestni občini Čabar je namreč večje kot na prejšnjem popisu. Aktivni so na kulturnem, športnem in drugih področjih, skoraj osemdeset učencev obiskuje dopolnilni pouk slovenskega jezika, od tega je več kot šestdeset otrok. Kot je povedal predsednik društva se izredno veselijo, da bodo v prihodnje imeli svoj sedež in prostor za številne aktivnosti v okviru kmetije. To jim bo dalo še dodatno samozavest in zagon pri delu.

Današnjega delovnega srečanja z ministrom so se udeležili tudi člani programskega odbora VTIK GK.