Skoči do osrednje vsebine

Skoraj vsaka deseta prometna nesreča je povzročena pod vplivom alkohola

Državna sekretarka Tina Heferle je nagovorila udeležence mednarodne konference Alkoholne ključavnice – evropske prakse in napredne strategije za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola. Alkoholne ključavnice pijanemu vozniku preprečijo zagon avtomobilskega motorja, če je v njegovem izdihanem zraku zaznan alkohol.

»Alkohol in vožnja pod vplivom alkohola sta še vedno med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek prometne nesreče. Žal se v zadnjih letih delež prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, ni bistveno spremenil in ostaja približno 10-odstoten. Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. Skrb vzbujajoč pa je zlasti podatek, da več kot tretjina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pijanih,« je dejala državna sekretarka Heferle.

Alkoholne ključavnice bi lahko bile dodaten mehanizem, ki bi ob uporabi že obstoječih možnosti pripeljale do določenega izboljšanja stanja na področju vožnje pod vplivom alkohola in na splošno kulturo pitja alkohola. »Podpiramo razpravo o tem in bomo z veseljem sodelovali v vseh nadaljnjih korakih, ki bodo usmerjeni v zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola in s tem tudi zmanjšanju rabe alkohola v družbi. Žal je slovenska družba še vedno precej tolerantna do pitja alkohola in vseh pojavov povezanih s tem,« je povedala Heferle. Na to med drugim kažejo tudi podatki zadnje raziskave Evropskega statističnega urada (Eurostat), na podlagi katere je Slovenija med državami članicami Evropske unije na vrhu po smrtnosti zaradi alkohola.

Alkoholne ključavnice se po podatkih Evropskega sveta za varnost v prometu trenutno najbolj množično uporabljajo v državah Severne Amerike, v Evropi in Avstraliji. Po vsem svetu je tako vgrajenih skoraj pol milijona tovrstnih naprav. Alkoholne ključavnice se zaenkrat najpogosteje uporabljajo kot del programa rehabilitacije – na primer na Švedskem, Finskem, Poljskem, v Franciji in tudi sosednji Avstriji. O uvedbi tovrstnih programov že razpravljajo tudi v Estoniji, Luksemburgu in na Nizozemskem, pilotni projekti oziroma zakonodajne aktivnosti pa potekajo v Litvi. Na Finskem in v Franciji je kot preventivni ukrep zakonsko predpisana vgradnja alkoholnih ključavnic v vozila, ki se uporabljajo za prevoze otrok. Kot družbeno odgovorni so se izkazali tudi nekateri zasebni ponudniki prevozov na Švedskem in Finskem, ki prostovoljno uvajajo alkoholne ključavnice.

Mednarodno konferenco v Ljubljani sta organizirala Evropski svet za varnost v prometu in Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Na spletni strani Agencije za varnost prometa je na voljo daljše sporočilo za javnost o konferenci Alkoholne ključavnice.

Udeleženci konference sedijo na stolih v dvorani in gledajo na oder. Govorka v temnih oblačilih stoji za govornico na levi, na njeni desni daljša svetla miza, za katero sedijo štirje moški in ena ženska.

Mednarodna konferenca: Alkoholne ključavnice – evropske prakse in napredne strategije za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 3