Skoči do osrednje vsebine

Prvi nacionalni dan občanske znanosti v Sloveniji

15. novembra bo v okviru dneva Odprte znanosti 2023 pod naslovom »Odkrivaj, sodeluj, raziskuj: dan Občanske znanosti« potekal prvi nacionalni dan občanske znanosti v Sloveniji.

V okviru letošnjega dneva Odprte znanosti bo prvič izveden tudi nacionalni dan občanske znanosti v Sloveniji, kjer bodo udeleženci med drugim lahko prisluhnili predavanjem na temo odnosa in razmerja med odprto znanostjo in občansko znanostjo, se seznanili s projektom integracije občanske znanosti v načrtovanje urbanih prostorov, prejeli informacije o temah, ki jih bo obravnavala 5. Evropska konferenca na temo občanske znanosti (v angleščini European Citizen Science Association - ESCA 2024), ki jo v letu 2024 gosti Dunaj ter se seznanili s praksami slovenskih projektov na terenu. V uvodu dogodka bo izvedene in načrtovane aktivnosti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije v podporo razvoju občanske znanosti v Sloveniji predstavil vršilec dolžnosti generalnega direktorja za znanost in inovacije, dr. Tomaž Boh. Med drugim bo predstavil tudi vizijo, da dan občanske znanosti postane tradicionalni dogodek Meseca znanosti.

Dan občanske znanosti predstavlja priložnost za raziskovalce, občane/državljane, splošno javnost in vse, ki jih zanima področje občanske znanosti in znanost na splošno, da izmenjajo izkušnje in oblikujejo vizijo za prihodnost tega dinamičnega področja. Osrednji del bo predstavljala poglobljena razprava o pomenu, vlogi in prispevku občanske znanosti v sodobnem, živahnem in odprtem raziskovalnem okolju. Poseben poudarek bo na predstavitvi priložnosti, ki jih v podporo razvoju področja v Sloveniji predstavlja nedavno vzpostavljena Mreža občanske znanosti ter analizi aktualnih trendov v mednarodnem okolju. 

Prvi nacionalni dogodek "Odkrivaj, sodeluj, raziskuj: dan Občanske znanosti" bo predstavljal tudi močno in učinkovito platformo za dialog, s katero se lahko okrepi sodelovanje med raziskovalci, občani in drugimi deležniki ter spodbudi izmenjavo izkušenj in oblikovanje partnerstev, ki bodo pripomogla k nadaljnjemu razvoju in promociji občanske znanosti kot ključnega elementa odprte in inovativne raziskovalne skupnosti.

Dogodek je namenjen prav vsem, ki jih zanima znanost, še najbolj pa tistim, ki bi se želeli tudi sami preko projektov občanske znanosti vključiti v identifikacijo, načrtovanje, izvajanje in spremljanje posameznih raziskav na številnih znanstvenih področjih. Za sodelovanje na dogodku se je potrebno prijaviti preko uradne spletne strani Dneva odprte znanosti 2023.