Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Naredimo umetno inteligenco uspešno znamko Slovenije

Na gradu Jable je danes potekala prva nacionalna konferenca o umetni inteligenci z naslovom "Umetna inteligenca - prednost in priložnost za Slovenijo". Konferenco sta z uvodnima nagovoroma odprli ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
ministrica Fajon med uvodnim nagovorom

Ministrica Fajon: Naredimo umetno inteligenco kot uspešno znamko Slovenije | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

“Umetna inteligenca ima v Sloveniji dolgo tradicijo in je zelo prepoznana v svetu. A žal to velja predvsem za raziskovalno in akademsko sfero. V gospodarstvu in še bolj v javni upravi lahko govorimo le o izjemah,“ je zbranim sporočila ministrica Fajon. Dodala je, da je namen prve nacionalne konference predvsem pregled stanja in znanja v Sloveniji v vseh segmentih, vzpostavitev dobrega sodelovanja deležnikov ter odprta razprava o zagotavljanju potrebnih pogojev, ki bodo spodbujali raziskave, razvoj in uporabo teh tehnologij. Umetna inteligenca je komparativna prednost in priložnost za Slovenijo v globalnem mednarodnem okolju.

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (angleško International Research Centre On Artificial Intelligence – IRCAI) ter observatorij in odbor za umetno inteligenco Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD. Aktivno vlogo ima Slovenija tudi v Svetu Evrope in v Organizaciji združenih narodov (OZN), kjer se umetna inteligenca uporablja kot orodje za promocijo mednarodnega miru.

Ministrica Fajon je poudarila, da tehnološkega razvoja ne moremo ustaviti, pomembno pa je, da se pravočasno zavedamo izzivov, ki jih ta prinaša. "To so izzivi povezani z zasebnostjo, varnostjo in etičnimi vprašanji. Pri tem je zaupanje javnosti ključnega pomena." Ministrica Fajon je svoj nagovor zaključila s tremi pozivi: k okrepitvi sodelovanja in izmenjave med raziskovalno in akademsko sfero, gospodarstvom ter javno upravo, k uvajanju sprememb v izobraževalne in zaposlovalne sisteme in k aktivnemu obveščanju javnosti.

Sledil je panel na temo trendov in izzivov na področju umetne inteligence v raziskovalnem sektorju. Udeleženci so se strinjali, da je podpora nadaljnjim raziskavam in inovacijam ključna. Pomembno je povezovanje vseh deležnikov ter izobraževanje in ozaveščanje ljudi. Velik potencial umetne inteligence je že danes viden tudi v gospodarstvu. Poleg tega, da prispeva k razvoju rešitev in produktov, analizi konkurence in deli podatke, bo v bodoče pripomogla tudi k večji rasti BDP.

Državni sekretar Štucin je na zaključnem panelu konference poudaril, da so glavne naloge diplomacije promocija dosežkov slovenskih znanstvenikov iz področja umetne inteligence v mednarodnih organizacijah kot je Varnostni svet OZN, odpiranje poti v tujino in pomoč pri iskanju partnerjev. Slovenija je aktivna tudi na področju regulacije umetne inteligence v Svetu Evrope in v EU.

Konferenco je organiziralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sodelovanju z Ministrstvi za digitalno preobrazbo, za obrambo ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije, z Gospodarsko zbornico Slovenije ter z najboljšimi in mednarodno priznanimi raziskovalci tega področja iz Slovenije.