Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. novembra 2023.

Visoko plimovanje morja

Ob 1.22 in 6.03 je bila v Piranu, ob 2.08 pa v Izoli zaradi povišanega plimovanja morja prožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je pričelo poplavljati nižje dele obale. V Izoli so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola postavili baraže pri Velikem trgu, v Piranu na Tartinijevem trgu pa so gasilci JZ GB Koper s črpalkami prečrpali meteorno vodo in tako preprečili, da voda ni poplavila gostinskih lokalov. Gasilci PGD Piran so s protipoplavnimi vrečami zaščitil vhod hotela Piran.

 

Močan veter; poplave, plazovi

V jutranjih urah je zahodni del Slovenije zajelo močno neurje, ki se je nato premikalo iz zahoda proti vzhodu. Preko dneva se je vreme umirilo, na nekaterih delih je zapihal močan veter. Aktiviranih je bilo 94 gasilskih enot, zabeležili pa smo 187 dogodkov, od tega največ na območju Regijskega centra za obveščanje Kranj. Gasilci so predvsem zaradi močnega deževja črpali vodo iz zalitih objektov, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaradi naraščanja vodotokov s protipoplavnimi vrečami zaščitili večje število objektov in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. Ob 6.34 je bila v občini Rečica ob Savinji zaradi naraščajočega vodotoka prožena tudi sirena javnega alarmiranja. Zaradi močnega vetra so gasilci odstranili več podrtih dreves, v Celju je eno drevo padlo na osebno vozilo. Sproženih je bilo tudi več zemeljskih plazov, meteorna voda je poplavila tudi več cestišč.

 

Potresi

Ob 14.01 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Bovca, 75 km severozahodno od Ljubljane. Ob 14.06 so na istem območju zabeležili še potres magnitude 1,5. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci občine Bovec. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.31 je v naselju Rimske Toplice, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo v potok Ična in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz potoka in odklopili akumulator. Do onesnaženja potoka ni prišlo, ravno tako ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 sta na štajerski avtocesti proti Celju, pred predorom Podmilj, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.08 je v krožišču pri Leku, občina Mengeš, osebno vozilo trčilo v prometni znak, ko se je izogibalo nasproti vozečemu vozilu. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so štiri poškodovane osebe prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Postojna

Ob 19.01 sta na regionalni cesti Unec–Planina, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.20 je na cesti Postojna–Hruševje, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo v jamo na delovišču. Gasilci PGD Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in s tehničnim posegom rešili tri osebe iz vozila ter jih predali v oskrbo reševalcem NMP Postojna. Tri poškodovane osebe so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.35 je v Vrtni ulici v Brestanici, občina Krško, v kuhinji stanovanjske hiše na štedilniku zagorelo olje. Požar se je preko nape razširil tudi na podstrešje objekta. Gasilci PGE Krško, PGD Brestanica in Senovo so požar pogasili, močno zadimljene prostore prezračili, iznesli poškodovan in ožgan hišni inventar ter zaradi možnega skritega tlenja prostore pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni delavec Elektra Celje je izklopil elektriko in sončno elektrarno na strehi.

Izpostava Celje

Ob 12.25 so na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje in PGD Škofja Vas pogasili dimniški požar v stanovanjskem objektu, pregledali prostore s termovizijsko kamero ter očistili tuljavo dimnika. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Trbovlje

Ob 14.07 je v Naselju Aleša Kaple v Hrastniku gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki se je razširil še na sosednja vozila ter preventivno pregledali okolico. Pogorela so štiri vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.48 so na vrtičkih na Litostrojski cesti v Ljubljani gorele smeti. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so pogasili požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.33 je v Borovi vasi v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili stanovalci, gasilci JZ GB Maribor pa so s termovizijsko kamero pregledali požarišče.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.44 je v Šalki vasi v Kočevju iz plinohrama ob stanovanjski hiši uhajal zemeljski plin. Gasilci PGD Kočevje so zaprli ventil na plinohramu in zaustavili nadaljnje uhajanje plina. Preventivno so pregledali okolico ter ugotovili, da ni nevarnosti za zdravje in okolje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 se je v domu starejših občanov v Vrtojbi, občina Šempeter – Vrtojba, na centrali v kotlovnici sprožil požarni alarm zaradi napake uhajanja metana. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so z detektorji plina pregledali kraj dogodka, vendar povišane koncentracije metana in drugi plinov niso zaznali.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.14 je v naselju Strensko, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo na poplavljeno cestišče in obstalo v vodi. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so iz vozila rešili dve osebi in izvlekli vozilo s poplavljenega cestišča.

Izpostava Koper

Ob 2.11 so v naselju Truške, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 10.09 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala in obvestili servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.15 v Novakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 10.51 so v Vojkovi ulici v Divači gasilci PGD Divača nudili pomoč NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz kletnega stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 15.07 so v Kidričevi ulici v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Predvsem na Gorenjskem lahko nastane kakšna ploha. V torek bo deloma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Sredi dneva in popoldne ter v noči na sredo je možna kakšna ploha.

V sredo kaže sončno vreme, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V četrtek se bo od zahoda pričelo oblačiti, v severni in vzhodni Sloveniji bo še večinoma sončno. Zapihal bo jugozahodni veter. V petek bo oblačno z občasnim dežjem. Ocenjena količina 24h padavin za petek za omenjene regije je 30 mm.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/