Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. novembra 2023

Neurje z vetrom, močnim deževjem in poplavami

Zaradi odpravljanja posledic neurja z močnim vetrom in poplavami preteklih dni je bilo zabeleženih skupno 45 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Kranj, Celje, Nova Gorica, Slovenj Gradec, Ljubljana, Koper, Ptuj in Postojna.

Gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb in pripadniki CZ so odstranili podrta drevesa, črpali podtalne in meteorne vode, izvajali protipoplavne zaščitne ukrepe in nameščali protipoplavne vreče, čistili cestišča, zasilno prekrili ostrešja različnih objektov in pregledali ter zavarovali zemeljske plazove.

Na terenu je bilo aktivnih skupno 31 gasilskih enot, od tega 4 poklicne. Podrto drevo je obviselo in ogrožalo javno razsvetljavo in Telemachove komunikacije na Jesenicah, plaz pa je odtrgal 50 metrov cestišča v naselju Spodnji Razbor v občini Slovenj Gradec.

Ob 7.27 so v Krčevini pri Vurberku, občina Ptuj, gasilci PGD Ptuj in Grajena s pomočjo čolna evakuirali eno osebo iz poplavljenega stanovanjskega objekta ter pregledali poplavljeno območje. 

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.49 je pri sestopu skozi Komarčo v občini Bohinj planinki zdrsnilo. Skotalila se je po pobočju. Zaradi hudih poškodb je na kraju dogodka umrla. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika ter helikopter SV. Helikopter je preminulo prepeljal v dolino. 

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.18 je na Goriškem Vrhu, občina Dravograd, oseba zdrsnila po pobočju 300 metrov v globino. Do prihoda reševalcev NMP ZRCK so jo gasilci PGD Dravograd neuspešno oživljali. Gorski reševalci GRS Maribor, GRS Koroške in gasilci so preminulo osebo z vrvno tehniko potegnili po pobočju in jo predali pogrebni službi. 

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 18.07 sta v križišču Tržaške in Tbilisijske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Ob 19.30 je na avtocesti Ljubljana–Celje v kraju Kompolje, občina Lukovica, vozilo trčilo v osebo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP ter pomagali policiji in delavcem DARS-a.

Izpostava Maribor

Ob 18.04 sta v križišču Ceste Proletarskih brigad in Betnavske ceste v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.34 je na cesti Beltinci–Lipa, občina Beltinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ptuj

Ob 13.35 je v naselju Stojnici v občini Markovci gorelo v kuhinji nestanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stojnci so požar pogasili, odklopili in odstranili poškodovan cvrtnik ter prezračili prostore.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 0.37 je v naselju Rogoza, občina Hoče-Slivnica, v gozdu gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Bohova in JZ GB Maribor. Vozilo je uničeno.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.23 je naselju Semedela v Kopru gorela baraka. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili. Lopa za spravila orodja v izmeri okoli 80 kvadratnih metrov je zgorela v celoti.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.24 je v romskem naselju Smrekec v Grosuplju gorel kup oblačil. Gasilci PGD Grosuplje so požar na površini okoli 3 kvadratnih metrov pogasili, prekopali kup in ga dodatno zalili z vodo. Na kraju so bili tudi policisti. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.29 je v Pregljevi ulici v Ljubljani pod nadstreškom gorel zabojnik za organske odpadke. Požar, ki je uničil zabojnik in sosednjega poškodoval, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.54 sta na Jeruzalemski cesti v Ljutomeru na pokopališču gorela komunalna zabojnika. Gasilci PGD Ljutomer so požar pogasili in zabojnika pregledali s termovizijsko kamero. 

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 6.55 je občan v bližini naselja Javorje pri Litiji, občina Litija, v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta pregledala okolico najdbe in na najbližjem varnem kraju uničila angleški ročni bombi in pet vžigalnikov ročne bombe iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 so v ulici Ščedne v Novi Gorici pri zemeljskih delih ob stanovanjskem objektu naleteli na minometno mino, kalibra 152 milimetrov, mase 16 kilogramov, iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.10 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje v trgovskem centru s tehničnim posegom rešili tri nepoškodovane osebe, ki so bile ujete v prostoru med dvigalom in zaklenjenim izhodom.

Izpostava Kranj

Ob 9.28 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta rešili eno osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.16 je v Ulici Milana Majcna v Ljubljani iztekala voda iz radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil na radiatorju.

Ob 9.07 so v naselju Draga, občina Loški potok, gasilci PGD Podpreska zavarovali kraj pristanka helikopterja SV. Helikopter je bil zaradi megle naknadno preusmerjen v Sodražico, kjer so gasilci PGD Sodražica zavarovali kraj pristanka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v helikopter.

Ob 10.50 je v Testenovi ulici v Mengšu zaradi počene vodovne cevi izteka voda v hiši. Gasilci PGD Loka pri Mengšu so preprečili nadaljnje iztekanje in prečrpali izteklo vodo.

Ob 19.42 je na Knafljevem trgu v Ribnici puščala voda iz radiatorskega ventila. Gasilci PGD Ribnica so s tehničnim posegom spojili ventil in posesali odvečno vodo.

Ob 22.37 so na Tržaški cesti, občina Vrhnika, gasilci PGD Vrhnika s tehničnim posegom odprli zabojnik za oblačila in rešili v njem ujeto osebo. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 11.24 je v Shakespearovi ulici v Mariboru v stanovanju večstanovanjskega objekta, zaradi okvare, iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaustavili iztekanje.

Ob 16.22 so v naselju Rošpoh, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočilo dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.26 so v Veržeju gasilci PGD Veržej s tehničnim posegom odstranili drevo, ki se je zagozdilo pod mlinskim kolesom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.03 je v ulici Mednarodni prehod v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, zaradi okvare grelnega sistema, voda zamakala prostore. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zaprli ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

Po nedeljskem jutranjem prehodu vremenske fronte se bo delno zjasnilo.

V ponedeljek bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih dolinah nastala megla.

V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna je kakšna kratkotrajna ploha.

V sredo in četrtek bo deloma sončno in brez padavin.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/