Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. novembra 2023

Neurje z vetrom, močnim deževjem, plazovi in poplavami

V preteklem dnevu je bilo v povezavi z močnim neurjem z vetrom, močnim deževjem in poplavami zabeleženo skupno 285 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Kranj (114), Nova Gorica (45), Koper (30), Slovenj Gradec (23), Ptuj (20), Ljubljana (17), Maribor (12), Postojna (12), Celje (10), Murska Sobota (1), Trbovlje (1). Močan veter je podiral drevesa, in poškodoval drogove elektro distribucije, zaradi česar je ostalo brez dobave električne energije več odjemalcev. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov, poplavila nekaj cestišč, zaradi razmočenosti terena pa se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Zaradi naraslih vodotokov, je v naselju Podhom, občina Gorje, narasla reka Radovna odnesla most, v Logu pod Mangartom pa je prišlo do onesnaženja potoka Roja, ki se izliva v reko Koritnico.

Na terenu je bilo aktivnih skupno 132 gasilskih enot, od tega 9 poklicnih, ki so skupno opravile 325 intervencij ter službe komunalnih in cestnih podjetij. Gasilci so preventivno čistili prepuste meteorne vode, izvajali protipoplavne zaščitne ukrepe, polnili in nameščali protipoplavne vreče ter potopne črpalke, iz poplavljenih prostorov objektov črpali meteorno vodo, odstranjevali podrto drevje in zasilno prekrili poškodovana ostrešja objektov. Občanom, ki so ostali brez dobave električne energije so pomagali z agregati.

Ob 9.03 je zaradi južnega vetra in povišanega plimovanja morja v Piranu Regijski center za obveščanje Koper prožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je prestopilo rob obalne črte na Kidričevem nabrežju. Prešernovo nabrežje pa je morje močno zalivalo.

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici pred 8. uro sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Ob 8. uri so opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju. Z njimi želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in jih pozvati k samozaščitnim ukrepom.

Potres

Ob 22.41 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Bovca, 80 km severozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Bovec in Kobarid.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.37 je bil na območju naselja Gorenji Leskovec, občina Krško, pod nivojem lokalne ceste opažen neodzivni kolesar. Posredovali so reševalci NMP Sevnica in gasilci PGD Stranje. Kolesar je poškodbam na kraju podlegel.

Izpostava Kranj

Ob 22.54 je v Bistrici, občina Naklo, voznica z osebnim vozilom zapeljala z vozišča in se prevrnila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovano voznico so v oskrbo prevzeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.26 sta na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko trčili osebno vozilo in osebno vozilo s prikolico. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem od vozil ter obe vozili preventivno pregledali. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.58 je na Cesti 27. aprila v Ljubljani osebno vozilo trčilo v hišo in obstalo okoli 50 metrov dalje. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Udeležence v nesreči so pregledali reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.20 je na Streliški cesti v Novi Gorici tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se vkopalo v pesku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so ga z vitlom potegnili na cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 6.54 sta v bližini naselja Strnišče, občina Kidričevo, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in razlite tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.18 je v Podklancu, občina Dravograd, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in vozilo potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 je v Spodnji Dragi, občina Ivančan Gorica, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar so pogasili domači, gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična pa so s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.20 je v naselju Orehovlje, občina Miren–Kostanjevica, gorela kuhinjska napa v stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.56 je v Stražišču v Prevaljah gorel električni drog. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroščem so pogasili požar.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.11 je na Celovški cesti v Ljubljani gorel mestni avtobus. Zaposleni LPP so z ročnimi gasilniki požar pogasili, gasilci GB Ljubljana pa so s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.07 so v Vegovi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili požar zabojnika za smeti.

Izpostava Maribor

Ob 1.50 je v naselju Spodnja Voličina, občina Lenart, gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Voličina.

Ob 2.25 sta v Borštnikovi ulici v Mariboru gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.15 sta na avtocesti med izvozoma Kranj–vzhod in Kranj–zahod, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 10.40 je bila v Cerkljah ob Krki z okolico motena oskrba z električno energijo. Okvaro so ob 12.46 odpravili delavci Elektra Celje.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.03 so v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili štiri osebe.

Ob 15.04 so na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata vozila in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 19.35 sta v objektu na Kidričevi cesti v Velenju dve osebi ostali ujeti v okvarjenem dvigalu. S tehničnim posegom so ju rešili gasilci PGE Velenje.

Ob 20.50 se je na Tovarniški cesti v Preboldu v stanovanju nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Prebold so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, reševalci NMP pa so osebo oskrbeli.

Izpostava Koper

Ob 21.51 je na pomolu na Kidričevem nabrežju v Piranu oseba padla v odprti jašek. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Piran. Poškodovanca so oskrbeli do prihoda reševalcev NMP in zaprli dva odprta jaška.

Izpostava Kranj

Ob 6.04 sta na poplavljeni cesti na Savski Loki v Kranju obstali osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so ju potegnili iz vode.

Ob 9.47 so na Savski loki v Kranju gasilci GARS Kranj izvlekli vozilo iz vode in ga postavili na cesto.

Ob 18.21 je na Planini, občina Kranj, počila cev pri čemer je iztekla voda poplavila stanovanje.

Ob 23.32 so na Podlubniku, občina Škofja Loka, gasilci PGD Stara Loka pomagali reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.18 so v naselju Zagorica, občina Dobrepolje, gasilci PGD Videm in Zagorica nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.21 so gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja v Ljubljanski ulici v Mariboru, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 15.06 so v naselju Župetinci, občina Cerkvenjak, gasilci PGD Cerkvenjak razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 so v Ulici padlih borcev v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala neodzivna oseba. Reševalcem NMP Nova Gorica pa pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 15.15 je na cesti v Staro vas v Postojni, zaradi okvare ogrevalnega sistema, zalilo kletne prostore. Gasilci PGD Postojna so iz kletnih prostorov posesali okoli 120 litrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.33 je v Stražah, občina Mislinja, voznik s tovornim vozilom obtičal v obcestnem jarku. Gasilci PGD Mislinja so ga s pomočjo vitla potegnili nazaj na cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bo pretežno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Dnevne temperature bodo med 10 in 13 °C. Popoldne se bo s približevanjem fronte začel krepiti jugozahodni veter.

Ponoči bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo. Težišče padavin bo zopet na severozahodu, kjer bo v južnem predgorju Julijcev do jutra padlo med 60 in 100 mm padavin. Vsota padavin bo proti vzhodu padala. Na Koroškem pričakujemo med 40 in 70 mm, v Savinjski regiji pa med 20 in 50 mm padavin. Meja sneženja bo v soboto zvečer na okoli 1500 m nadmorske višine.

Padavine bodo v nedeljo tekom dopoldneva počasi ponehale. Popoldne se bo jasnilo. Jutranje temperature bodo med 8 in 10, dnevne okoli 14 °C.

V prihodnjem tednu kaže vsaj do četrtka na večinoma suho vreme.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorili

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo drugem delu noči na nedeljo sunki južnega vetra na Primorskem lahko presegli hitrost 70 km/h.

Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo zjutraj bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi.

Največ padavin bo do nedelje dopoldne padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter.

Po podatkih oddelka za Hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, reka Drava še poplavlja, njen pretok na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1300 m3/s in se prehodno počasi zmanjšuje. V nedeljo dopoldan se bo dotok nekoliko povečal, predvidoma bo ponovno dosegel okoli 1350 m3/s. Njen pretok se je ustalil tudi v spodnjem toku, poplavljene površine dolvodno od jezu Markovci se bodo še ohranjale.

V drugi polovici noči na nedeljo bodo ob krepitvi padavin zaradi velike predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal ponovno hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke predvsem v zahodnem in osrednjem delu Slovenije ter v porečju Kolpe. Verjetna bodo razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske in zaledne vode. Ob močnih krajevnih nalivih lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi poplavijo. Jutri med 2. in 8. uro zjutraj bo morje poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 cm. V tem času bo morje ob okrepljenem vetru južnih smeri vzvalovano.