Skoči do osrednje vsebine

Pričenjamo akcijo Slovenija piha 0,0, ki nagrajuje trezne voznike

Ministrstvo za zdravje in Policija bomo letos že osmič izvajali akcijo za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah. Med 6. in 12. novembrom bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, cel november bomo skupaj ozaveščali o pasteh prekomernega pitja alkohola, akcijo pa bomo zaključili s koncertom "Slovenija piha 0,0".

Mesec november, še posebno okoli Martinovega, je znan po pokušanju, pitju in prekomernem pitju alkohola. Ker vinjeni še vedno sedejo za volan in da bi bile naše ceste varnejše za vse prometne udeležence, letos že osmič po vrsti v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočamo, da alkohol ne spada za volan, da so opiti vozniki nevarni vozniki, posledice nepravilne odločitve voznika pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pa bodo čutili poleg voznika tudi sopotniki, drugi udeleženci v prometu in žal prepogosto tudi voznikovi najbližji. Zato v akciji ozaveščamo prebivalce Slovenije o pasteh prekomernega pitja alkohola, voznike pa nagovarjamo, naj v času, ko ne bodo trezni, ključe vozil prepustijo drugim, ali si zagotovijo varen prevoz.  

Akcija Slovenija piha 0,0 se pričenja 6. novembra, ko bodo policisti vse do konca tedna oziroma do 12. novembra poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo »napihali 0,0«, pa bodo prejeli letak z možnostjo pridobitve vstopnice za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z glasbenim gostom Hamotom, ki bo 6. decembra v Kino Šiška v Ljubljani.

Akcijo ozaveščanja o škodljivih posledicah alkohola bomo v medijih in na družbenih omrežjih nadaljevali še cel mesec november. Možnosti za pridobitev vstopnic smo razširili in jih namenili tudi našim sledilcem na Facebook strani Slovenija piha 0,0. V okviru vsebin o pasteh in škodljivosti prekomernega pitja alkohola bomo predstavili podatke in mnenja strokovnjakov o pitju alkohola, o škodljivosti alkohola, zbirali razmišljanja na vprašanje o vzrokih velike prežetosti družbe z alkoholom in povprašali o komentarjih ali odgovorih na vprašanja. Tako bomo tudi med sodelujoče razdelili kar nekaj parov vstopnic za koncert Slovenija piha 0,0. Slišni bomo tudi na radijskih valovih Vala 202, ki je že tradicionalno naš podpornik akcije.

Alkohol deluje opojno, povzroča zasvojenost in škoduje zdravju. Škoda prekomernega pitja se kaže na vseh področjih našega življenja. Še posebej v cestnem prometu, ko alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za varnost v prometu smo odgovorni vsi udeleženci, zato skupaj izberimo pravo odločitev in  poskrbimo, da bo tudi v času martinovanja Slovenija pihala 0,0!