Skoči do osrednje vsebine

Novela Zakona o podpornem okolju za podjetništvo v javni obravnavi

Ministrstvo je v javno obravnavo posredovalo predlog novele Zakona o podpornem okolju za podjetništvo (ZPOP-1). Z njo med drugim podrobneje urejamo postopek dodelitve sredstev za izvajanje nalog Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo (SPS) ter spreminjamo nekatere omejitve glede kapitalskih naložb. Uvajamo še pravno podlago za financiranje na ravni EU predhodno ocenjenih projektov.

SPS je izvajalska institucija, ki skladno z določbami ZPOP-1 in Aktom o ustanovitvi Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo izvaja različne oblike finančnih spodbud v skladu s sprejetimi strateškimi ter razvojnimi dokumenti Vlade Republike Slovenije, ministrstev ali drugih državnih organov s področja spodbujanja podjetništva. 

Med drugim SPS izvaja instrumente v obliki kapitalskih naložb in naložb v enote ali deleže kolektivnih naložbenih podjemov. Zaradi dodatnega spodbujanja lastniškega financiranja je vlada preko SPS začela z različnimi iniciativami za tvegan kapital, semenski kapital, konvertibilna posojila in podobno. Republika Slovenija namreč na tem področju še vedno bistveno zaostaja, tako v EU kot tudi v mednarodnem merilu. SPS bo s temi spodbudami na podlagi usmeritev vlade in resornega ministrstva nadaljeval tudi v obdobju trenutne finančne perspektive. Predlog novele zakona podrobneje ureja postopek dodelitve sredstev za izvajanje razvojnih nalog in programov podjetniškega, inovativnega in finančnega okolja.

Zakon o javnih skladih, ki zavezuje tudi SPS, določa, da izpostavljenost javnega sklada iz naslova kapitalske naložbe v eno pravno osebo ne sme presegati 5 odstotkov kapitala javnega sklada. Izpostavljenost javnega sklada iz naslova vseh kapitalskih naložb v druge pravne osebe pa ne sme presegati 10 odstotkov kapitala javnega sklada. Tovrstna splošna omejitev SPS omejuje pri izvajanju ene izmed njegovih temeljnih dejavnosti in onemogoča učinkovito uporabo vseh sredstev, ki jih SPS s strani ustanovitelja prejme ravno za namen kapitalskih naložb in naložb v enote ali deleže kolektivnih naložbenih podjemov. Zato v predlogu novele predlagamo spremembo te in nekaterih drugih omejitev, z namenom bolj učinkovitega delovanja SPS.

Poleg tega pa predlagamo ureditev pravne podlage za financiranje projektov, ki so bili predhodno že ocenjeni oziroma potrjeni na ravni EU po postopku z javnim pozivom. Med te projekte se umeščajo med drugim tako imenovani pomembni projekti skupnega evropskega interesa (angleško Important Projects of Common European Interest – IPCEI).

Na spletni strani eDemokracija je objavljena novela Zakona o podpornem okolju za podjetništvo. Rok za pripombe je 3. december 2023.