Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu reformacije

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je v ponedeljek, 30. oktobra 2023, ob 20. uri potekala državna proslava ob dnevu reformacije.
Občinstvo v dvorani sedi in gleda Nataš Pirc Musar med govorom na odru.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila slavnostna govornica na državni proslavi ob dnevu reformacije. | Avtor: Borut Živulovič/Bobo

Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Govoru je sledil umetniški del proslave z naslovom Jezik, knjiga in umetna inteligenca.

Umetniški program letošnje državne proslave je posebno pozornost namenil 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Štefana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezoin svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon(Novi testament, Novi zakon). Gre za pomemben jezikovni in literarni podvig, ki je maloštevilni jezikovni skupnosti prekmurskih protestantov v domačem jeziku posredoval temeljno delo krščanstva. Küzmičev projekt je omogočil razmah tiska in razcvet literarnega, znanstvenega, publicističnega ter verskega ustvarjanja v prekmurščini. Prekmurščina se je pokazala kot enakovreden in tudi suveren izraz jezika, ki je takrat iz narečja prerastel v knjižni jezik.

Umetniški dogodek sta zasnovala režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar, dramaturginja je bila Ajda Rooss. 

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je zagotovil medijsko logistiko.