Skoči do osrednje vsebine

Kako hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila?

Podajamo nekaj nasvetov in informacij, ki lahko omogočijo hitrejšo odmero davka na motorna vozila (DMV).
  • Davčni zavezanec predloži napoved za odmero DMV davčnemu organu na obrazcu DMV-N in sicer elektronsko prek sistema eDavki. Fizične osebe lahko predložijo obrazec DMV-N prek sistema eDavki s prijavo z uporabniškim imenom in geslom. V posebnem videu so predstavljena navodila prve registracije v eDavke.
  • V eDavkih se prijavite na eVročanje dokumentov Finančne uprave (FURS). Na ta način boste v eDavke sprejeli odločbo takoj, ko bo izdana. Pošiljanje po navadni pošti namreč traja nekaj dni. Ker je pomembno, da ste pravočasno seznanjeni z vsebino dokumentov, pri prijavi v eVročanje nujno sporočite vaš elektronski naslov, na katerega vas bomo obvestili o prejetem dokumentu Finančne uprave.
  • Ko oddajate napoved, pazite, da priložite vse potrebne dokumente. Najmanj so to račun ali kupoprodajna pogodba, homologacija in tuje prometno dovoljenje.
  • Ko prejmete odločbo, DMV čim prej plačajte. Pri tem pazite na pravilen sklic in ostale podatke iz plačilnega navodila. Le tako bodo lahko stekli nadaljnji postopki, povezani z registracijo.
  • Napoved vlagajte pri finančnih uradih, ki imajo v obravnavi manj zadev. V spodnji preglednici so navedeni povprečni čakalni časi za izdane odločbe za odmero DMV v mesecu marcu 2024 po posameznih uradih (FU). Na obrazcu napovedi DMV v eDavkih lahko izberete finančni urad, za katerega želite, da bo obravnaval vašo vlogo. Če ne izbere nič, bo vašo vlogo obravnaval finančni urad, ki je pristojen po vašem bivališču oziroma sedežu podjetja.
Finančni urad Povprečno št. dni reševanja
 Povprečje FURS 4,2
PFU 3,8
FU Brežice 4
FU Celje 4,2
FU Kočevje 5,8
FU Koper 3,1
FU Kranj 3,8
FU Ljubljana 8,4
FU Maribor 4,2
FU Murska Sobota 3,1
FU Nova Gorica 9,6
FU Novo Mesto 2,7
FU Postojna 2,7
FU Ptuj 3,9
FU Hrastnik 5,2
FU Velenje 3,4
FU Dravograd 4,1
Avtomobil, zraven pa sporočilo:"Hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila".

Odmera davka na motorna vozila - DMV | Avtor: Finančna uprava